Ny vänsterseger i Latinamerika

Det blev en överraskande stor seger för socialisten Evo Morales, som nu blir ny president i Bolivia. Därmed färgas ännu ett land i Latinamerika rött. Morales kan ha fått över hälften av rösterna i söndagens val: för första gången i landets 180-åriga historia kommer Bolivia att styras av en indian, en man av folket.

Under strecket
Publicerad
Annons

- Detta är en revolution, en demokratisk revolution, förklarade aymaraindianen Evo Morales, som leder MAS, Rörelsen för socialism, när det stod klart att han vunnit presidentvalet i Sydamerikas fattigaste land.
Det officiella valresultatet kommer först om några dagar, men enligt preliminära mätningar kan Morales till och med få över 50 procent av rösterna. I så fall blir han vald direkt. Annars blir det Bolivias kongress som tar det formella beslutet i början av januari.

Därmed får Latinamerika ännu en president ur vänsterleden. Argentina, Brasilien, Chile och Uruguay har redan en. Men den som glädjer sig mest är Venezuelas president Hugo Chávez, som nu får den uttalade USA-kritikern Morales som kollega. Det bäddar för ökat samarbete, inte minst på olja/gasområdet: Venezuela och Bolivia är två av regionens mest energirika länder.
Stödet för Evo Morales var överväldigande; ingen president har fått så mycket röster sedan demokratin återupprättades i Bolivia 1982. Det visar att bolivianerna - som till två
tredjedelar är indianer, fattig ursprungsbefolkning - vill ha en grundlig förändring av landets politiska och ekonomiska liv.
Morales har också fått med sig viktiga delar av medelklassen, mycket tack vare sin vicepresidentkandidat, den ”vite” och vältalige sociologen Álvaro García. Det gör att Evo Morales MAS-parti har gått framåt även i parlamentet, och kan få tillräckligt med platser för att driva sin politik utan alltför mycket kohandel.
Morales huvudmotståndare, högerkandidaten Jorge Quiroga, fick cirka 30 procent av rösterna och förklarade sig besegrad redan i söndags kväll. En halvtimme senare höll Evo Morales ett tv-sänt tal:

Annons
Annons
Annons