Annons
X
Annons
X

Ny väg framåt för ”misslyckat” Somalia

På torsdag samlas ledare från hela världen i London för att diskutera Somalias framtid. Enligt britterna håller situationen i landet på att förbättras. De hoppas att gemensamma ansträngningar ska öka säkerheten i regionen och att konferensen ska sätta agendan för de kommande åren.

(uppdaterad)
Tusentals somalier flyr från staden Elasha Biyaha i fruktar för en militär offensiv från Afrikanska Unionen.
Tusentals somalier flyr från staden Elasha Biyaha i fruktar för en militär offensiv från Afrikanska Unionen. Foto: FARAH ABDI WARSAMEH

NY VÄG FRAMÅT

–Somalia är kanske världens mest misslyckade stat. Många försök har gjorts för att stödja landet och vissa framgångar har gjorts det senaste året. Vi vill bygga vidare på dem, sade Tim Hitchens, Afrikachef på brittiska utrikesdepartementet under en briefing i förra veckan.

Han lovordade bland annat trupperna från den Afrikanska Unionen, som drivit ut islamistgruppen al-Shabab från Mogadishu. Ett av målen med konferensen är att säkra finansieringen till dessa så att arbetet kan fortsätta, eventuellt med stöd från FN.

Regeringen lyfter också fram framgångshistorier i regioner som Puntland och Galmudug, där fredsavtal slutits och lokala administrationer byggts upp.

Annons
X

Britterna vill samtidigt ta till vara det starka internationella engagemanget för Somalia, inte minst från länder som Turkiet, Qatar och Förenade Arabemiraten. Särskilt lyfts turkarnas roll fram.

Premiärminister Recep Tayyip Erdoğan blev i augusti den förste utomafrikanske statsledaren att besöka landet på närmare två decennier när han tillsammans med familj och sin utrikesminister Ahmet Davutogli själv bevittnade konsekvenserna av hungersnöden. Resan har gett Turkiet stor goodwill i området och är ett tecken på landets allt starkare ställning internationellt.

Syftet med besöket var i första hand symboliskt, för att bryta bilden av att det skulle vara omöjligt för utlänningar att besöka Mogadishu. Visiten har fått efterföljare. Under ett besök till Somalia i början av februari sade Storbritanniens utrikesminister William Hague att han såg “början till nya möjligheter”. Samtidigt utsåg britterna sin första ambassadör till det krigsdrabbade landet på 21 år.

För britterna handlar engagemanget också om att tackla internationell terrorism.

Nyligen ingick terroriststämplade al-Shabab ett formellt samarbete med al-Qaida. Även om en del bedömare snarare ser det som ett tecken på organisationernas svaghet finns i England stor oro för terrorkopplingar mellan exilsomalier och hemlandet.

Konferensen kommer också att uppmärksamma problemet med piratattackerna mot fraktfartyg i Indiska oceanen. Vissa framsteg har gjorts när det gäller rättskipning och fängslande av personer som grips för sjöröveri.

Ett särskilt möte på temat anordnas i veckan av International Maritime Organisation i London. På eventet deltar förutom flera ministrar representanter för säkerhets- och redarindustrin.

Enligt Financial Times uppgick lösensummorna som betaldes ut till pirater förra året till 160 miljoner dollar, en bråkdel av de belopp som skepparna nu spenderar på skydd och prevention. Tidningen konstaterar att sjöröveriet gett upphov till en växande, dåligt reglerad säkerhetsindustri som tjänar stora pengar på att förse fartyg som passerar med beskydd. En tredjedel av det gods som fraktas runt i världen passerar östra Afrikas kust och riskerar därmed attacker.

–Pirateriet är en lukrativ affär inte bara för somaliska pirater utan även för profitörer som ofta tjänar mer än piraterna själva, säger Peter Cook, chef för Security Association for the Maritime Industry till Financial Times.

Enligt honom eskorteras nu 1500 resor i en månad till ett värde av 52,2 miljoner dollar. Många av de beväpnade säkerhetsföretagen är brittiska. Därtill leder sjöröveriet till att tiderna blomstrar även för många advokater och försäkringsbolag, samtidigt som notan för den internationella handeln uppskattas till 6,6–6,9 miljarder dollar om året. En stor del av bördan bärs av rederierna.

Men samtidigt som en del företag anklagas för att vara oseriösa skojare har åtgärderna bidragit till att minska antalet attacker.

Enligt den Coloradobaserade organisationen One Earth Future skedde 36 procent färre attacker 2011 jämfört med föregående år. Bland annat tack var de internationella patrullerna i området och säkerhetsåtgärder ombord på många fartyg. Få experter tror dock att fenomenet är på väg att försvinna.

–Sjöröveri har alltid förekommit. Det som var nytt med Somalia var graden av sofistikation. När nya uppfinningar kommer får vi lära oss att leva med dem, precis på samma sätt som internet har förändrat världen, säger piratforskaren Christian Bueger på Greenwich Maritime Institute, som driver bloggen Piracy Studies.

Han konstaterar också att det är en sanning med modifikation att beskriva Somalia som en “misslyckad stat” när landet i själva verket har ett mycket väl fungerande mobilnät och banksystem.

–Det är infrastruktur som krävs för att kunna gemomföra den här typen av avancerade operationer, säger Christian Bueger.

Annons
Annons
X

Tusentals somalier flyr från staden Elasha Biyaha i fruktar för en militär offensiv från Afrikanska Unionen.

Foto: FARAH ABDI WARSAMEH Bild 1 av 2

Två poliser skadades när en bilbomb detonderade i Mogadishu förra veckan.

Foto: OMAR FARUK Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X