Annons
X
Annons
X

Ny våg av uttag ur grekiska banker

Grekiska hushåll och företag plockade ut 550 miljoner euro, cirka 5,1 miljarder kronor, ur konton i landets banker i februari. Därmed minskade insättningarna med 0,4 procent till 121,7 miljarder euro, den lägsta nivån på nästan 13 år.

Av TT
[object Object]
Grekiska hushåll är fortfarande måna om att plocka ut sina pengar från bankerna. Bilden visar en av många köer till de grekiska bankomaterna under 2015. Foto: Petros Giannakouris/AP

Under hösten 2015 vände ett massivt utflöde ur banksystemet i Grekland till ett svagt inflöde. Vändningen följde på det att premiärminister Alexis Tsipras gjort upp om ett tredje stödprogram till krislandet.

Då hade 42 miljarder euro, cirka 390 miljarder kronor, plockats ut ur de grekiska bankerna på sju månader, vilket bland annat pressat fram kapitalkontroller med tak för hur stora uttag grekerna får göra.

Tsipras regering, som även pressas av en akut flyktingkris, har haft svårt att uppfylla lånevillkoren för nya nödlån, vilket har fått förtroendet för landets banker att falla igen.

Annons
X
Annons
Annons
X

Grekiska hushåll är fortfarande måna om att plocka ut sina pengar från bankerna. Bilden visar en av många köer till de grekiska bankomaterna under 2015.

Foto: Petros Giannakouris/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X