Annons

Ny våg av gifter på väg att knäcka Östersjön

Vi behöver en nationell samling för Östersjön. Vi måste radikalt minska på utsläppen av fosfor och kväve, stoppa miljögifter och samtidigt stoppa utkastet av fisk. Problemen är så omfattande och komplexa att politiker, företag och medborgare måste lösa dem tillsammans, skriver Mattias Klum, vars film om Östersjön visas på SVT ikväll.

Under strecket
Publicerad

Havsörn, Nämdö skärgård.

Foto: MATTIAS KLUM Bild 1 av 4

Säl, Stockholms skärgård.

Foto: MATTIAS KLUM Bild 2 av 4
Foto: SAMUEL SVENSÄTER Bild 3 av 4

Tall, Stockholms skärgård.

Foto: MATTIAS KLUM Bild 4 av 4

Efter en ovanligt lång och kall vår vaknar nu svenskarnas intresse för skärgården och Östersjön åter till liv. Tusentals fritidsbåtar ska i sjön och semestern i skärgården hägrar. Det är nu dags att njuta av en av världens vackraste miljöer. Men även om det på ytan ser rätt ljust ut nu inför semestern så är nog få medvetna om att bottendöden i Östersjön är en av de värsta i världen och att miljögifterna ökar.

Många känner mig som fotografen och filmaren som åker runt i världen med mina kameror för att dokumentera hotade djur och miljöer. Men de senaste fyra åren har jag jobbat med mitt mest omfattande filmprojekt hittills – Betraktaren, en film om livet på, i och runt Östersjön.

Annons
Annons
Annons