Annons

Ny uppfinning renar vatten från kvicksilver

"Trots att det finns många olika typer av ämnen i en vattenlösning är det bara kvicksilvret som fångas upp. Därför slösar vi inte kapacitet på att ta bort ofarliga ämnen ur vattnet", säger Björn Wickman i ett pressmeddelande om den nya uppfinningen som han och Cristian Tunsu ligger bakom. Arkivbild.
"Trots att det finns många olika typer av ämnen i en vattenlösning är det bara kvicksilvret som fångas upp. Därför slösar vi inte kapacitet på att ta bort ofarliga ämnen ur vattnet", säger Björn Wickman i ett pressmeddelande om den nya uppfinningen som han och Cristian Tunsu ligger bakom. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Kvicksilver är enligt WHO ett av de skadligaste ämnena för människors hälsa. Nu har en ny reningsmetod tagits fram som tar bort i princip allt av det farliga ämnet.

TT
Publicerad

"Vår metod gör det möjligt att ta bort mer än 99 procent av kvicksilvret i en vattenlösning. Det går att rena vatten så att det med god marginal klarar etablerade gränsvärden för säkert dricksvatten", säger Björn Wickman, forskningsledare vid institutionen för fysik på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med forskarkollegan Cristian Tunsu har han i två år arbetat med en elektrokemisk process för att rena vatten. Deras metod bygger på att tungmetalljonerna försvinner från vattnet genom att bilda en legering med en annan metall. Uppfinningen kan beskrivas som en metallplatta av platina som binder specifika tungmetaller till sig.

Annons
Annons
Annons