Ny tysk vänster utmanar Schröder

Under strecket
Publicerad
Annons

BONN Två av den tyska vänsterns galjonsfigurer ställde sig i går i spetsen för en ny vänstergruppering som utmanar Gerhard Schröders socialdemokratiska SPD i höstens nyval. I opinionsmätningarna får uppstickarna 5-10 procent.

– Jag är övertygad om att vi kommer att bli tredje största kraft i parlamentet, sa i går Oskar Lafontaine. Den förre SPD-ledaren försäkrade att han i grund och botten var socialdemokrat men att Schröder hade svikit partiets ideal.
Utspelet kom just som Tyskland går in i en het valrörelse med siktet inställt på att hålla nyval den 18 september, ett år tidigare än den reguljära valdagen.
Bakgrunden är de svidande socialdemokratiska förlusterna i delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen den 22 maj. Schröder förklarade samma kväll att han ville ha nyval för att kunna fortsätta den ekonomiska politiken med förnyat förtroende från väljarna.
Då kunde Schröder inte veta att han skulle möta hård press inte bara från höger utan också från vänster. Först i går enades den nya vänsteralliansen om
att ställa upp med en gemensam vallista i höst.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons