Annons
X
Annons
X

Ny tung M-siffra – men Alliansen fortsatt störst

Hur lågt kan Moderaterna sjunka i opinionen innan partiet tvingas göra något? Frågan aktualiseras åter av Aftonbladet/Inizios senaste mätning. Där får Anna Kinberg Batras parti stöd av bara 17,6 procent av de tillfrågade. Det paradoxala är att hon ändå skulle bli statsminister om det vore val i dag.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Malin Hoelstad

Sedan valet 2014 har partiet tappat var fjärde väljare. Då var resultatet 23,3 procent. Den senaste noteringen är den överlägset sämsta under mandatperioden. M backar med 2,2 procentenheter jämfört med mätningen i februari.

– Det finns en kritik mot Kinberg Batra och man tappar nu framför allt till Centerpartiet. Tidigare såg vi att M hade tappat mycket till Sverigedemokraterna, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio till Aftonbladet.

Väljarflykten från M har ökat sedan partiledaren i januari deklarerade att man ville fälla regeringen med en gemensam Alliansbudget samt att man var beredd att förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott.

Annons
X

Samtidigt visar mätningen att den positiva trenden för C och Annie Lööf håller i sig. Partiet ökar med 1,2 procentenheter – till 12,1 procent.

Även SD går framåt. Jimmie Åkessons parti har stöd av 22,2 procent, den högsta noteringen för SD i mätningarna sedan januari 2016.

De båda regeringspartierna ligger på låga nivåer. Miljöpartiet noteras endast för ett stöd av 3,1 procent. Stefan Löfven har inte heller anledning att glädjas. S fick 25,7 procents stöd i mätningen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skillnaden mellan blocken minskar något. Allianspartierna är dock fortfarande större än de tre rödgröna. Det innebär att Anna Kinberg Batra trots de usla siffrorna för M av allt att döma skulle bli statsminister om det vore val i dag.

  Annons

  Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

  Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X