Ny torr sommar bäddar för höga elpriser

Under strecket
Publicerad
Annons

I går låg elpriset på den nordiska elbörsen för första gången på länge under 40 öre/kWh. Trots det vill inte Energimyndigheten blåsa faran över för elbrist den här gången. Nivån i vattenmagasinen är fortfarande rekordlåg, även om de svenska kraftbolagen anses ha sparat vatten under vintern och istället kört reservaggregat för att få kraft. Och än är det för tidigt att sia om hur mycket vatten vårfloden kommer att föra med sig.

– Vi undrar varför elpriset inte är högre. Enligt vår analysmodell borde det vara det. Men kanske underskattar marknaden risken för tomma vattenmagasin, säger Håkan Heden från Energimydigheten som i går deltog i energitinget i Eskilstuna.
Vinterns extrema påfrestningar på elmarknaden diskuterades vid ett seminarium. Brist på vatten till kraftverken, avställd reservkraft och sträng kyla under julhelgen var det hittills största eldprovet för den avreglerade elmarknaden i Norden.
Elkrisen har också lett till en rekordstor import av el från Tyskland, Polen, Danmark och Ryssland till
det nordiska elsystemet. Under hela år 2002 importerades fem terawattimmar. I år kommer importen redan i maj att uppgå till 7,5 terawattimmar.
Förutom de skyhöga elpriserna uppstod en rad andra akuta problem på elmarknaden i vintras. Bland annat ställdes elhandlare inför likviditetsproblem, när den nordiska elbörsen, NordPool, plötsligt krävde stora belopp i säkerhet av handlarna.

Annons
Annons
Annons