”Ny terrorattack är trolig”

En terrorattack med fler döda är inte bara möjlig - utan trolig. Det var en av de olycksbådande slutsatserna när kommissionen som utrett attentaten den 11 september 2001 lade fram sin slutrapport.

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON
Gårdagen blev ännu en dag när hela USA mindes skräckmorgonen för snart tre år sedan. Offrens familjer var samlade och nyhetsmedier direktsände från salen när kommissionens ordförande Thomas Kean tog till orda 11.30 lokal tid.

– En misslyckad policy, ledning, resurser och, värst av allt, en oförmåga att föreställa sig vad som skulle kunna hända, sade Kean som särskilt lyfte fram att myndigheternas respons den dagen var ”okoordinerad och ineffektiv”.
Den allra viktigaste frågan - Kunde attacken förhindras? - besvaras inte. Kean och kollegan Lee Hamilton underströk att ingen enskild person är skyldig men också att ingen i offentlig ställning är utan skuld. Efteråt löd en av de vanligaste invändningarna att tiomannakommissionen med fem ledamöter ur de båda partierna varit alltför angelägen om enighet
och att en del slutsatser därför urvattnades.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons