Annons

Fredrik Svenaeus:Ny teknik testar gränsen för vår mänsklighet

Tv-serien ”Äkta människor” behandlar problematiken kring mänskliga robotar. En relaterad framtidsvision är människoförbättring på medicinsk och teknologisk väg. Frågan är hur långt vi kan gå innan människan blir alltmer robotlik och upphör att vara mänsklig.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kan robotar bli som människor? Och om de blir det, vad händer då? Det är frågor som ställs i tv-serien ”Äkta människor” som håller många av oss sysselsatta under söndagskvällarna. Vad är egentligen avgörande för om vi skall betrakta en varelse som en människa eller som en robot? Att den är lika smart och kan göra samma saker som vi (och helst lite till)? Jo, men det räcker inte, det avgörande verkar vara om roboten kan känna som vi.

Att ha en själ, som det hette förr i tiden, är inte kopplat till intelligens (den kan vara just robotlik), utan till känsla: kan roboten älska, sörja, bli rädd och ha ont? Men vissa djur verkar kunna känna allt det sistnämnda utan att vi därför bjuder in dem till vår mänskliga gemenskap. I de fallen kan man kanske argumentera för att det är intelligensgåvorna som saknas, men det argumentet är inte alltid övertygande om man beaktar att många individer av släktet Homo sapiens också kan vara mindre begåvade på grund av skador, sjukdomar och låg eller hög ålder. De får ändå vara med oss i meningen av att skyddas av det som vi kallar mänskliga rättigheter.

Annons
Annons
Annons