Annons

”Ny teknik nödvändig för att mätta Afrika”

Arbete på fält i Senegal, Afrika.
Arbete på fält i Senegal, Afrika. Foto: Science Photo Library/TT

Framtidens afrikanska jordbruk kan inte enbart bygga på dagens småjordbruk. Afrikas befolkning kommer att öka från 1 till 4 miljarder, skriver Inge Gerremo, med lång erfarenhet av global livsmedelsförsörjning och bistånd.

Under strecket
Publicerad

Inge Gerremo.

Foto: Privat

Det är glädjande att frågan om Afrikas framtida matförsörjning kommer på tal igen. Afrikas länder och deras ledare står inför en gigantisk utmaning. Inom cirka 70 år beräknas Afrikas befolkning öka från 1 till 4 miljarder. De flesta afrikaner kommer att bo i städer eller andra tätorter. Att förse alla dessa människor med mat blir och är redan idag en enorm utmaning.

Också jag tror, precis som Afrikagruppernas generalsekreterare (SvD Debatt 4/9), att detta till stor del behöver bygga på och utgå från livskraftiga småjordbruk. Utgångspunkten måste vara att se Afrikas bönder, såväl kvinnliga som manliga, som potentiella entreprenörer och näringsidkare. Det innebär ett framtida jordbruk som kräver en avsevärt ökad produktivitet. Sådana produktivitetshöjande insatser kommer bland annat att kräva att små gårdar måste bli större. Det är en utveckling vi alla känner till också från vår egen kontinent. Att tro att något annat är möjligt skulle vara en illusion. Parallellt med gradvis effektiviserade små och medelstora gårdar, kommer utmaningen, antingen vi vill eller inte, också att kräva en del stora jordbruksenheter redan från början.

Annons
Annons
Annons