Annons
Krönika

Fredric Karén:Ny teknik med fötterna i det förgångna

IT-företaget Amazon har investerat mycket i att utveckla Echo och Alexa för det uppkopplade hemmet. Men ännu är inte tekniken fullskalig.
IT-företaget Amazon har investerat mycket i att utveckla Echo och Alexa för det uppkopplade hemmet. Men ännu är inte tekniken fullskalig. Foto: TT

Trodde du att med modern teknik skulle gamla strukturer kastas över bord? Har du levt i förvissningen om att Artificiell Inteligens (AI), maskinlära och algoritmer är neutrala i sitt förhållande till kön, ras och språk?

Två nya studier som presenterades i veckan visar att det är dags att tänka om.

Publicerad

I framtidshemmet styrs allt av våra röster. I centrum står en maskin som är uppkopplad mot hushållets elektriska prylar: kylskåpet, spisen, dammsugaren, tv:n, musikspelaren och mycket annat. När det är dags att veckohandla frågar vi kylskåpet vad som behövs fyllas på, när vi vill lyssna på nyheter ber vi radion slå på dagens Eko.

För att allt detta ska fungera är det fundamentalt att maskinen som står där i mitten faktiskt förstår vad vi säger. Forskaren Rachel Tatman vid University of Washington har i en färsk studie kommit fram till att så inte alltid är fallet.

Bildigenkännings-tjänster utvecklas nu på bred front av många IT-företag världen över.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons