Annons
X
Annons
X

Ny teknik ger nya ergonomiproblem

Ipadnacke, sms-tumme eller mobilarm. I takt med att användningen av nya smarta mobiler och surfplattor ökar blir nya ergonomiska besvär allt vanligare. Men varken forskningen eller Arbetsmiljöverket hinner med i utvecklingen.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON

Lätt hopkrupen, med huvudet nedåtböjt, axlarna hopdragna och blicken fäst på den lilla mobilen i knät. Eller halvliggande på rygg i soffan, med surfplattan i ena handen uppe i luften och den andra handen svepandes över skärmen. Och så efteråt – en lite bortdomnad arm, värk i tummen, stel nacke. Känns bilden igen?

Den digitala revolutionen har många fördelar, kanske framför allt i arbetslivet där flexibiliteten blir en helt annan. Men i takt med att de smarta mobiltelefonerna har invaderat samhället har också nya belastningsbesvär blivit ett allt större problem. Redan för några år sedan skrev ergonomiforskaren Ewa Gustafsson en avhandling om fenomenet sms-tumme – helt enkelt värk i tummen och muskelsenor i underarmen i samband med intensiv användning av mobiltelefon.

– I min studie jämförde jag dem som hade besvär med dem som inte hade det. Och mellan grupperna fanns en tydlig skillnad i hur man använde telefonen. De med besvär hade ofta framåtböjt huvud, de avlastade sällan sina underarmar, använde ofta bara en hand när de skickade sms och hade väldigt snabba tumrörelser, berättar Ewa Gustafsson.

Annons
X

Detta var 2008, innan de smarta mobilernas och surfplattornas intåg på marknaden. Sedan dess har mobilsurfandet fullkomligt exploderat. Bara sedan förra året har den mobila datatrafiken dubblerats, och fram till 2018 spår Ericsson att den kommer att tolvfaldigas från dagens nivå. Vi tittar på våra nya smarta telefoner inte mindre än 150 gånger om dagen, enligt samma undersökning. Och våra nya vanor får konsekvenser.

– Frekvensen nackbesvär hos framför allt ungdomar tycks ha ökat kraftigt de senaste åren. Och det är inte konstigt. Om man sitter med starkt framåtlutad nacke med ett spel som fångar intresse under lång tid, blir det naturligtvis en hög belastning för nacken, säger Per Nylén, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Ergonomer världen över har också uppmärksammat problemen allt mer. I USA har kiropraktorn Dean Fishman till och med grundat ett medicinskt institut, Text Neck Institute, för att uppmärksamma nackbesvären som uppstår till en följd av mobil- och surfplatteanvändningen – ”en global epidemi”, som han kallar det.

Men trots att problemen börjar få uppmärksamhet, har inte forskningen hängt med i den snabba utvecklingen.

– Vi har egentligen ingen kunskap om effekterna. Just nu utgår vi bara från vad vi vet sedan tidigare om andra digitala verktyg och det finns ganska stora skillnader mellan en bärbar dator och en surfplatta. Det behövs mer forskning på vad den här typen av teknik har för effekter, särskilt nu när till exempel skolor utrustas med surfplattor, säger Christina Jonsson, handläggare på Arbetsmiljöverket och ansvarig för att följa forskningen om belastningsskador.

Det man ändå kan säga utifrån dagens kunskap är att det avgörande är hur mycket man använder de nya redskapen och i vilken position man gör det. Sker det i långa perioder och i statiska ställningar finns stora risker för besvär. Även exponeringen för bildskärmar är ett problem, trots att upplösningen på skärmarna blivit bättre de senaste åren. Men fortfarande är bokstäverna på bildskärmarna lite suddiga, vilket gör att ögonen hela tiden arbetar för att hitta fokus. Resultatet är inte bara trötta ögon utan också spänningar i nacken, visar forskning.

Men samtidigt kan det faktiskt finnas ergonomiska fördelar med den nya tekniken, menar Christina Jonsson på Arbetsmiljöverket.

– Det som kan vara positivt med surfplattor och smarta mobiltelefoner är att de är flexibla och kan användas som komplement till datorn vid den fasta arbetsplatsen. Det kan man utnyttja för att få in lite mer rörelse i vardagen, säger hon.

– Men grundtipset när du använder de här verktygen är att om något inte känns bekvämt längre måste du själv ta ansvaret att göra något åt det. Ta en paus eller byt position. Följer man den enkla grundregeln klarar man sig ofta bra.

Enkät: Får du besvär av din mobil?

Foto: ANDREAS H. NILSSON

– Jag använder min mobil hela tiden. Mest går jag in och läser tidningen. När jag ligger på rygg i sängen och kollar på Youtube och sådant händer det att armen domnar bort. Det är kanske därför jag har ont i nacken ibland också. Det är klart att det inte är bra med den typen av belastning, det är samma sak som i mitt jobb där man håller armarna statiskt mycket.

Tror du att den ökade användningen av mobiler kommer att påverka hur folk mår?

– Jag tror att det kommer att märkas i framtiden, det sliter mycket på nacken och så.

Tomas Nilsson, murare, Stockholm:

– Jag använder mobilen så fort jag har en paus i princip. På bussen, på tåget, på tuben, hela tiden. Jag spelar en del poker och så, då känns det i händerna helt klart. Det börjar pirra.

Tror du att den ökade användningen av mobiler kommer att påverka hur folk mår?

– Ja, det kommer garanterat inte att gå obemärkt förbi framöver. Man böjer ju fram huvudet, belastar armen, händerna. Jag tror också att strålningen kommer att orsaka en del problem.

Foto: ANDREAS H. NILSSON

Kerstin Lindgren, sjukskriven, Enköping

– Jag tappade faktiskt min smartphone ganska nyligen så nu ska jag köpa en ny, likadan som jag hade. Jag ser ju hur andra sitter, hopkurade med nacken böjd. Och jag själv sitter säkert lika tokigt. Men jag har inte känt av några besvär än i alla fall.

Tror du att den ökade användningen av mobiler kommer att påverka hur folk mår?

– Ja, det kommer väl mer och mer. Det är ju helt galet hur mycket de används. Man lever ju med mobilen fastvuxen i handen.

Foto: ANDREAS H. NILSSON

Putte Nelsson, musiker, Stockholm

– Jag använder min mobil väldigt mycket. Jag har en Ipad också, men den använder jag inte alls lika mycket. Om man ska sitta längre är det skönare med en riktig dator. När jag använder datorn, där kan jag få ont i armarna om jag sitter för länge. Jag borde kanske tänka på hur jag sitter.

Tror du att den ökade användningen av mobiler kommer att påverka hur folk mår?

– Ja absolut, och det är väl nu som det börjar komma.

Foto: ANDREAS H. NILSSON

Sandra Adolfsson, studerar till socionom, Stockholm

– Jag använder min mobil jättemycket. Den är bra att ha i lägen som detta, när tåget är försenat. Jag har en Ipad också, den använder jag också väldigt mycket – till exempel i stället för kollegieblock i skolan. Jag har ingen laptop längre utan använder Ipaden till allt. Jag tänker inte på ergonomin alls. Men det är klart, man sitter väldigt mycket framåtlutad. Förut låg jag på rygg ibland när jag använde Ipaden, men det gör jag inte längre sedan jag tappade den och fick kanten på näsroten.

Tror du att den ökade användningen av mobiler kommer att påverka hur folk mår?

– Det kommer den nog att göra.

Testa dig själv! Vad kan du om företagen?

QUIZ: Vilka tog över när Swissair konkade? quiz.svd.se QUIZ: ”Riktigt skägg, riktig öl.” Vilken öl? quiz.svd.se QUIZ: Vilket bolag tillhör den här loggan? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 1 av 5
Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 2 av 5
Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 3 av 5
Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 4 av 5
Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X