Annons
X
Annons
X

Ny teknik gav nya resultat om ben

Den tidigare utredningen av ”benbitarna” i fallet med en nioårig norsk flicka som ska ha mördats av Thomas Quick bestod enbart av en okulär besiktning.

Av TT
(uppdaterad)

– Tekniken har utvecklats på tolv år och visar nu att det inte rör sig om ben, säger överåklagare Björn Ericson till TT.

Två ansedda professorer uttalade sig 1998 för Hedemora tingsrätt under rättegången om mordet på nioåriga Therese Johannessen om att de brända rester man hittat sedan Quick pekat ut platsen ”med stor sannolikhet härstammar från en människa, troligen från en yngre person”. Någon DNA-analys var inte möjlig eftersom DNA förstörs av eld.

Enligt överåklagare Björn Ericson grundade sig slutsatsen på en okulär besiktning, det vill säga att man undersökte materialet enbart genom att titta på det. Nu har Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) gjort en molekylärbiologisk analys av resterna och kommit fram till att resterna inte utgörs av människoben.

Annons
X

– Det här var en omständighet bland många som fällde Quick för mordet. Jag vill säga att den inte var betydelselös, säger Ericson till TT.

I tingsrättens domslut skriver domstolen att även om de rester man funnit i den skog som Quick pekat ut ”inte kan binda Thomas Quick till Therese talar de dock i någon mån för att hans berättelse är riktig”.

Ericson kommer att få ett slutligt besked om resterna i början av nästa vecka och tror att han kommer att ta ställning till Quicks resningsansökan ”ganska snart”.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X