Annons

Ny syn på vänsterhänta

Antalet vänsterhänta ökar. I Sverige är de uppskattningsvis en miljon som tillhör denna genom historien ringaktade grupp. I dag har attityderna svängt och nya myter uppstått.

Under strecket
Publicerad

Att öppna ”felhängda” dörrar, tvingas klippa med felkonstruerade saxar och hälsa med fel hand är bara en del av de prövningar som vänsterhänta ställs inför i vårt helt högerinriktade samhälle. I dag, när den internationella Left-handers club utlyst ”De vänsterhäntas dag”, uppmanas alla vi högerhänta att jobba med vår motsatta hand för att förstå deras situation. - I Bibeln och Koranen har ”vänster” betecknat något avvikande och fel. Engelskan har samma ord, right, för rätt och höger och i latinet står vänster (sinister) för elak och olycksbådande, påpekar Louise Rönnqvist, psykologidocent vid Umeå universitet och forskare i bland annat vänsterhänthet. När och varför högerhanden kom att bli dominerande tvistar forskarna om. Men vissa studier tyder på att högerhanden började ta över redan under stenålderstiden. Länge ansågs en av tio bli vänsterhänta. Det finns en stark ärftlighet men också ett samband med tidiga hjärnskador. Det är förklaringen till att andelen vänsterhänta ökar i dag. - Det är den medicinsk-tekniska utvecklingen som gör att vi klarar så många fler av de mycket för tidigt födda som får hjärnblödningar och de med tidiga hjärnskador, förklarar Louise Rönnqvist.

Annons

Stora amerikanska studier har visat att 30-40 procent av dem som är födda vecka 27 eller tidigare blir vänsterhänta. - Men, betonar Louise Rönnqvist, det betyder inte att de med tidig hjärnskada behöver få några andra bestående men. Hjärnan har en så otrolig förmåga att återhämta sig. För ett par generationer sedan tvingades alla svenska skolbarn att lära sig skriva med höger hand. Undra på att många vänsterhänta kallades långsamma och klumpiga. Fortfarande får Louise Rönnqvist frågor från oroliga föräldrar som undrar om de ska träna de vänsterhänta barnen. Hennes svar är entydigt: - Nej. Om man har en förmåga ska den tas tillvara så att man får använda det man är bäst på. Det stärker självförtroendet. Träning av motsatt hand kan i stället verka hämmande. I dag framhåller vänsterhäntas klubb gärna att deras medlemmar är speciellt begåvade, ja till och med vackrare än andra. Einstein och Leonardo da Vinci, Marilyn Monroe och Nicole Kidman tillhör de vänsterhänta liksom flera framstående idrottare. Somligt avfärdar Louise Rönnqvist som nya myter, men inte allt: - Ungefär var femte vänsterhänt har också en i övrigt dominant höger hjärnhalva som tyder på bland annat ökad skapande förmåga.

Annons
Annons
Annons