Annons
X
Annons
X

Ny SvD/Sifo: S-stödet lika lågt som under Juholt

Socialdemokraterna tangerar sin sämsta siffra någonsin sedan 1967. Och Kristdemokraterna – som förra veckan höll riksting – tycks ha fått ett uppsving efter att partiet lämnade decemberöverenskommelsen. I stort står opinionen dock förhållandevis stilla, visar SvD/Sifos senaste väljarbarometer.

Opinionsmätningar

Decemberöverenskommelsen har kraschat, Sverige tar emot fler människor på flykt än under Balkankriget och snart reses de första tälten för flyktingar på svensk mark.

Sveriges politiker upplever just nu bråda dagar. Trots det – i opinionen syns inte mycket av oroligheterna i omvärlden.

– Det råder en förbluffande stabilitet med tanke på hur turbulent det har varit, säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

Annons
X

Socialdemokraterna är det parti som står för den största förändringen, med en nedgång från 27,0 procent förra månaden till 24,6 procent i dagens mätning.

Förändringen är inte signifikant, men ändå påtagligt lägre än valresultatet på 31,0 procent.

Noteringen på 24,6 procent tangerar samtidigt S sämsta siffra i Sifo sedan 1967. Senast partiet nådde samma låga nivå var under Håkan Juholts sista månad som partiledare, i januari 2012.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ulf Bjereld kommenterar saken ur ett socialdemokratiskt perspektiv:

  – De som hade hoppas på att Stefan Löfven och Socialdemokraterna genom ledarskap i flyktingfrågan skulle ha ökat signifikant, de kanske är besvikna, säger han och påpekar att det inte är ovanligt att regeringspartier tappar under mellanvalsperioden.

  Jag tror inte att någon är förvånad.

  Faran för Socialdemokraternas del, menar han, är att partiet vänjer sig vid att vara ett ”25-procentsparti”.

  – Partiet har legat på motsvarande nivåer i andra instituts mätningar, så jag tror inte att någon är förvånad. Men om de nöjer sig med det här kan det på sikt vara en fara för partiet.

  Att kritiken mot låga opinionssiffror är mindre nu än under Håkan Juholts tid som S-ledare beror inte bara på att partiet i dag sitter i regering, enligt Bjereld.

  – Jag tror att Håkan Juholt misslyckades med en partiledares viktigaste uppgift, nämligen att hålla samman sitt parti. Därför riktades väldigt mycket av vreden mot honom. Där har Stefan Löfven varit framgångsrik, därför är det heller ingen som klandrar honom för de låga opinionssiffrorna.

  Enligt Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, tappar S främst väljare till Moderaterna och Sverigedemokraterna.

  Moderaterna, som i mätningen får 23,8 procent, är tillsammans med Socialdemokraterna det parti som har störst rörelse bland väljarna. Men då M tappar stort till SD och C vinner man samtidigt röster från S, vilket gör att partiet ligger förhållandevis stilla i opinionen.

  KD-ledaren Ebba Busch Thor på presskonferensen efter att DÖ fällts på rikstinget. Foto: Per Groth/TT

  Kristdemokraterna, som mitt under Sifos mätperiod höll riksting där partiet valde att lämna decemberöverenskommelsen (DÖ), landar i dagens mätning på samma resultat som förra månaden – 3,7 procent.

  Toivo Sjörén pekar här på skillnaden mellan de båda veckor som Sifo mätte opinionen. Första mätperioden – före rikstinget – noterade KD 2,9 procent. Andra mätperioden – efter rikstinget och DÖ:s fall – får partiet 4,6 procent.

  Det kan vara tillfälligheter, men det kan också bero på uppmärksamheten från medier.

  Att 1,7 procentenheter skiljer de båda mätveckorna åt visar på en signifikant uppgång, enligt Sjörén.

  – Det kan vara tillfälligheter, men det kan också bero på uppmärksamheten från medier, säger han.

  I september var skillnaden mellan första och andra mätveckan 0,6 procentenheter, vilket är ett vanligare spann.

  – KD är ett litet parti så det är inga jätteströmmar vi talar om. Men det kan bero på de utspel partiet har gjort. Det är sällan förändringen blir signifikant, säger Toivo Sjörén.

  Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitet i Växjö, påpekar att det handlar om små variationer och att det därför blir extra svårt att veta vad de eventuellt beror på.

  Kristdemokraterna, säger han, hoppas förstås att förändringarna av politiken – som till del blev synliga på rikstinget – ska ge partiet en skjuts i opinionen.

  Själv är han tveksam till att så är fallet:

  – I och med att partiet röstade om DÖ tidigt under rikstinget var det många frågor som bara försvann. I stället kom regeringsfrågan i fokus och större uppmärksamhet riktades mot S och M.

  Fler väljare blev påminda om att KD kan vara ett alternativ för dem.

  – Min gissning är att om det skett en förändring för KD så beror det snarast på att partiet över huvud taget fick uppmärksamhet i medier. Fler väljare blev påminda om att KD kan vara ett alternativ för dem.

  I Sifos mätning är Alliansen största block med 41,1 procent av rösterna. Regeringen och Vänsterpartiet får tillsammans 39,0 procent.

  Sverigedemokraterna noterar 17,2 procent.
  Totalt intervjuades 1 940 personer under perioden 5–15 oktober.

  Annons
  Bild 1 av 3
  Bild 2 av 3

  KD-ledaren Ebba Busch Thor på presskonferensen efter att DÖ fällts på rikstinget.

  Foto: Per Groth/TT Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X