Annons
X
Annons
X

SvD/Sifo: S lyfter efter dådet – MP under riksdagsspärren

För första gången på 15 år är Miljöpartiet under riksdagsspärren. Och Moderaterna får sina sämsta siffror sedan 2003. Däremot ökar Socialdemokraterna veckan efter attacken i Stockholm. Det visar en ny väljarbarometer från SvD/Sifo.

(uppdaterad)
Opinionsmätningar
 Statsminister Stefan Löfven (S) vid S-kongressen i Göteborg.
 Statsminister Stefan Löfven (S) vid S-kongressen i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) har fått mycket beröm för sitt agerade efter dådet i Stockholm, både av väljare och av politiska motståndare. Och han har i flera medier kallats för landsfader.

En ny väljarbarometer från SvD/Sifo – som till hälften är genomförd före lastbilsattacken på Drottninggatan och till hälften efter – visar att de senaste dagarna också har satt sina spår i opinionen.

– Den sista veckan har de rödgröna dragit ifrån Alliansen, det är en signifikant skillnad mellan blocken som inte fanns före dådet, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Annons
X

Det beror i huvudsak på att Socialdemokraterna har ökat under mätperioden: Från 28 procent före attentatet till 32 procent efter (sammanlagt 29,9 för april). Uppgången ligger precis inom felmarginalen, men är helt i linje med det mönster som tidigare visat sig både i Sverige och utomlands. I krissituationer tenderar väljarna att sluta upp bakom regeringen.

Socialdemokraterna har under veckan som gått också hållit partikongress i Göteborg och där manifesterat handlingskraft, med löfte om 10 000 fler polisanställda och en snabbutredning av en ny terrorlagstiftning

Men samtidigt som S lyfter i opinionen går det sämre för partiets regeringspartner. Miljöpartiet får rekordlåga 3,2 procent i SvD/Sifo:s väljarbarometer för april. Det är en rejäl nedgång från 4,5 procent i mars – och första gången på 15 år som Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren i en Sifo-mätning.

Man måste gå tillbaka till februari 2002, när partiet leddes av Lotta Nilsson Hedström och Matz Hammarström, för att hitta en sämre siffra för MP. De gröna har nu har tappat mer än hälften av sina väljare sedan valet, efter en rad tuffa kompromisser och flera uppmärksammade skandaler. Störst har väljarflödet varit till Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Dåligt går det också för Moderaterna, som fortsätter sin opinionsmässiga kräftgång. Med 17,5 procents väljarstöd gör partiet sin svagaste Sifo-mätning sedan september 2003 – månaden innan Bo Lundgren avgick som partiledare.

Den senaste tiden har M-ledaren Anna Kinberg Batra kämpat för sin egen politiska överlevnad, och försökt bevisa för väljarna att hon verkligen är Alliansens statsministerkandidat. Hon kommer att få det fortsatt svårt, tror Sifos Toivo Sjörén.

– Vi har sett Moderaternas nedgång länge nu, och de har säkert en lång resa för att komma tillbaka. Samtidigt har de fått konkurrens från Centerpartiet. Det är en ny situation som har uppstått, säger Sifos Toivo Sjörén.

Centerpartiet har vuxit i opinionen under en längre tid och ligger i undersökningen kvar på en hög nivå: 13,8 procent. Siffrorna för C var dock signifikant högre veckan före det misstänka terrordådet än veckan efter, vilket kan indikera att den populära C-ledaren Annie Lööf kan komma att få det svårare framöver om den politiska debatten kommer att handla mer om lag och ordning.

De övriga allianspartierna har just nu svårt att slåss om utrymmet. Liberalerna får 5,4 procent. Kristdemokraterna endast 2,9 procent, och lever därmed fortsatt farligt inför det kommande riksdagsvalet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har gått till hård attack mot de andra riksdagspartierna efter händelserna på Drottninggatan och kallat det för ”en praktskandal som måste få konsekvenser”. Men i SvD/Sifos väljarbarometer syns inga opinionseffekter. SD får 16,7 procent, vilket i princip är samma nivå som partiet har legat i över ett års tid.

För V-ledaren Jonas Sjöstedt ser det fortsatt ljust ut. Vänsterpartiet ligger markant över valresultatet, med stöd av 8,2 procent av väljarna.

Det bör också noteras att andelen osäkra väljare har ökat efter dådet på Drottninggatan, något som innebär att det kan komma att bli större väljarrörelse framöver.

Annons

 Statsminister Stefan Löfven (S) vid S-kongressen i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X