Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Ny SvD/Sifo: ”Miljöpartiet har imploderat”

Nästa valrörelse börjar från helt andra utgångspunkter än den förra. Tre månader före extravalet är det rödgröna försprånget mycket mindre, och Miljöpartiet är en blekgrön skugga jämfört med i somras. Men i SvD/Sifos första väljarbarometer efter regeringskrisen reagerar väljarna ändå inte som Allianspartierna hade hoppats.

Den 22 mars är det extraval. Om inte någonting händer som får statsminister Stefan Löfven att ångra sig före den 30 december, då det formella regeringsbeslutet ska fattas.

Många människor använder ju mellandagarna till att byta sådant som man inte vill ha, mot något bättre.

Och många politiker som läser SvD/Sifos väljarbarometer för december - den första efter den regeringskris som ledde fram till beskedet om nyval - har skäl att känna oro inför utsikten att möta väljarna snart igen.

Annons
X

Inte för att det skulle gå så mycket sämre, om det med Sifos formulering ”vore val i dag”. Men för att det skulle gå nästan exakt likadant som i valet i september, som var ett misslyckande för alla partier utom Sverigedemokraterna.

”Vi utlyser inte extra val bara för att det är roligt, utan för att vi har en ny situation. Skulle den reda upp sig före den 30 december, då finns det ingen anledning att kalla till extra val”, sa Stefan Löfven i SVT:s Rapport på fredagskvällen.

Han tillade att han inte kunde se något sätt som det kan reda upp sig på, men att man ”aldrig ska säga aldrig”.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Som dagens Sifo pekar på så måste ju ett extraval på senvintern - efter kampanjer i snörök - inte heller ”reda upp” situationen. Och då är det inte konstigt om det stora vemodet rullar in, och de sista dagarna har Socialdemokraternas massmediala flaggspel signalerat ”Hjälp oss ur detta”.

  De dramatiska händelserna i riksdagen i början av december gav alltså Sverige en rödgrön regering med en borgerlig budget - och hotet om nyval.

  I dagens väljarbarometer från Sifo registreras inga statistiskt säkra förändringar, till följd av budget- och regeringskrisen.

  En kommande valrörelse har ändå inte alls samma siffermässiga förutsättningar som den inför riksdagsvalet i september. Och det är Socialdemokraterna som har förlorat på förändringen.

  Jämför man med opinionsläget i juni, tre månader före det ordinarie valet, så är läget radikalt annorlunda. Då låg Alliansen nästan 12 procentenheter efter de rödgröna partierna, i dag skiljer det bara 4,3 procentenheter mellan blocken.

  Och på de tre månaderna från junimätningen fram till valdagen hämtade Allianspartierna in 8 procentenheter.

  Men valåret 2014 var speciellt i det avseendet: under hela året var avståndet fram till de rödgröna i praktiken ointagligt för Alliansen. De 4,3 procent som skiljer blocken åt i dag är inget försumbart avstånd, men ingen skulle kalla det ointagligt.

  Orsaken till att de rödgröna är så mycket mindre nu än i somras är att Miljöpartiet har imploderat, men det inträffade egentligen redan i valet i september.

  I juni - omedelbart efter succén i EU-valet i maj – hade de gröna stöd av 13 procent i Sifo, i dag stannar MP-mätaren på blygsamma 7,4 procent.

  Då såg miljöpartisterna fram emot att kämpa mot Sverigedemokraterna om att bli tredje största parti, det är som en fantasi i den här mätningen där Sverigedemokraterna tangerar sitt valresultat med 12,9 procent.

  Med tre månader kvar har Stefan Löfven alltså ett mycket svagare rödgrönt underlag, än han hade inför riksdagsvalet. I juni samlade S, MP och V tillsammans 48,8 procent av väljarna, och den egna majoriteten såg ut att ligga inom räckhåll.

  I dag får samma tre partier bara stöd av 44,3 procent.

  Allianspartierna samlar nu 40 procent av väljarna, jämfört med 37 i juni. Det beror på att M har rehabiliterat sig något, men det finns just nu ingen rörelse framåt eller uppåt för de borgerliga inför extravalet.

  Och decembermätningen visar inga tecken på att de borgerliga får rätt i sina förhoppningar om att väljarna ska straffa Stefan Löfven för regeringskrisen. Med 31,0 procent tangerar Socialdemokraterna sitt valresultat, och trenden i Sifo är uppåtgående efter en nedåtrekyl i oktobermätningen.

  Sverigedemokraterna hotar att fälla alla regeringar som inte anpassar sin invandringspolitik, så länge SD är tungan på vågen i riksdagen.

  I den här mätningen är båda blocken mycket långt ifrån egen majoritet, vilket är den lösning på regeringsproblemet som kan komma ur ett nyval.

  Utifrån den här och flera andra mätningar är det helt enkelt svårt att se att nyvalet kommer att göra jobbet. Och det kan betyda att det är mellandagsrea hos Stefan Löfven - om de borgerliga vill göra upp om att avblåsa före den 30 december.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X