Annons
X
Annons
X

Ny SvD/Sifo: Gapet ökar mellan blocken

Socialdemokraterna har vunnit opinionsmässigt på den politiska turbulensen i december, visar SvD/Sifos väljarbarometer. Samtidigt har gapet mellan blocken ökat – de rödgröna ligger nu 7,4 procentenheter före Alliansen.

När Anna Kinberg Batra under lördagen tog över som partiledare för Moderaterna var det långt ifrån i ett opinionsmässigt drömläge för partiet.

Moderaterna tappade nästan 7 procentenheter i riksdagsvalet och ligger i den senaste väljarbarometern från SvD/Sifo på ungefär samma nivå som valresultatet på drygt 23 procent, ett tapp på drygt en procentenhet jämfört med decembermätningen.

Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén har Moderaterna och Alliansen inte kommit ut som vinnare ur den senaste månadens politiska turbulens. I stället har skillnaderna mellan blocken ökat.

Annons
X

I december låg gapet på 4,3 procentenheter – nu är de rödgröna 7,4 procentenheter större. Alliansen samlar 38,2 procent och de rödgröna 45,6 procent. Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle tillsammans få fler röster än Alliansen om det vore val i dag.

– Totalt sett är det små förändringar på flera håll som gör att gapet ökar. Men det beror också på att SD ökar. Allt det sammantaget gör att gapet är relativt stort nu, säger Toivo Sjörén.

Störst vinnare opinionsmässigt är Socialdemokraterna. Jämfört med decembermätningen rör det sig inte om någon statistiskt säkerställd förändring. Däremot är förändringen signifikant jämfört med oktobermätningen då partiet fick en bottennotering på 26,6 procent. Nu hamnar S på 33 procent.

– Decemberröran i dess olika former har gynnat Socialdemokraterna, säger Toivo Sjörén.

Enligt honom beror ökningen främst på att S har lyckats plocka väljare från de andra rödgröna partierna. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet minskar något.

Sverigedemokraterna gör sin bästa Sifo-mätning någonsin och hamnar på 13,4 procent. Och enligt Toivo Sjörén är just Sverigedemokraterna ett problem för den nya M-ledaren. Om Anna Kinberg Batra ska lyckas knappa in på de rödgröna får SD inte växa på bekostnad av Alliansen.

I valet var Moderaterna det parti som tappade flest väljare till SD enligt SVT:s vallokalsundersökning.

**SvD/Sifos mätning **visar nu att var femte man över 50 år skulle rösta på SD om det var val i dag (20,1 procent) medan 23,8 procent i gruppen skulle rösta på Moderaterna. Även bland pensionärerna knappar SD in. I mätningen har M stöd från 18,9 procent och SD av 15,8 procent.

– Att SD knappar in i de här grupperna är någonting som Moderaterna behöver fundera över. Både på orsaken till det och vad de vill göra åt det. Det är en del av utmaningen för partiet, säger Toivo Sjörén.

Enligt Sjörén har även Kristdemokraterna och Folkpartiet anledning att begrunda sina siffror. KD ligger kvar under 4-procentsspärren, på 3,4 procent, och Folkpartiet ligger på 5 procent.

– Där handlar det både om partiledarfrågan men också om vilka profilfrågor de ska ha.

– Det ser mest kritiskt ut för KD. Det migrationsutspel som de gjorde före jul försvann sannolikt i decemberöverenskommelsen. Vi får se om de lyckas damma av det igen och se vilken effekt det kan ha, säger Toivo Sjörén.

Opinionsmätningen har gjorts mellan den 7 och 8 januari och totalt har 1075 personer tillfrågats. Inget partis förändring är statistiskt säkerställd jämfört med mätningen i december.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 2

Statsminister Stefan Löfven.

Foto: TOMAS ONEBORG. Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X