Ny studie: viruset smittar tidigare än trott

En man testas för covid-19 med hjälp av ett PCR-test i Spanien. Nya rön pekar på att en person kan sprida smittan vidare hela fem dagar före ett insjuknande.
En man testas för covid-19 med hjälp av ett PCR-test i Spanien. Nya rön pekar på att en person kan sprida smittan vidare hela fem dagar före ett insjuknande. Foto: Andrea Comas/AP

Coronaviruset kan smitta hela fem dagar före insjuknandet. Det konstateras i en ny schweizisk studie. Upptäckten reser kniviga frågor om smittspårning och karantän.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

GENÈVE. Frågan om symtomfria personer kan smitta andra har diskuterats intensivt sedan början av pandemin. En studie i Hongkong kom under våren fram till att en person kan smitta upp till två dagar innan personen insjuknar. Detta har varit vägledande för många länder när det gäller smittspårning och isolering av smittade.

Men nu kommer nya uppgifter. Forskare vid det ansedda universitetet EPFZ i Zürich konstaterar att det finns beräkningsfel i den tidigare hypotesen. Viruset kan smitta redan fem dagar före insjuknandet, enligt studien som publicerades i tidningen NZZ am Sonntag i helgen. Det uppges att studien från Hongkong nu korrigerats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons