Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Ny studie: Utan socialt liv riskerar du att dö i förtid

Text: SvD Perfect Guide - 29 juni 2017
Annons

Social interaktion är avgörande för fysisk och mental hälsa. Det är forskarna Lisa F. Berkman och S. Leonard Syme i Kalifornien som publicerar den förbluffande rapporten. Undersökningen påbörjades redan 1965. 7 000 män och kvinnor deltog och följdes upp under en period på nio år. Resultatet? De som inte levde ett socialt liv dog i förtid, medan de som hade nära kontakt med familj och vänner levde längre. Det visade sig till och med att trots sämre vanor, så som rökning, dålig kosthållning och lite träning, så levde de med ett socialt liv mycket längre. Det ultimata, förstås, var att leva hälsosamt och bibehålla goda relationer.
Vi tenderar att vara lyckligare när vi engagerar oss i konversationer med nära och kära istället för att koncentrera oss på sociala medier. Flertalet kända studier visar att social interaktion är avgörande för vår mentala hälsa.

Nu hakar en rad kaféer cch restauranger på trenden genom att sluta erbjuda sina gäster Wi-Fi. Jimson Bienenstock – ägare till HotBlack Coffee i Toronto – vill att kunderna ska kommunicera med varandra – inte med mobilen.
– Det handlar om att skapa en social atmosfär, säger han.

Annons