Annons

Ny studie: T-celler gav immunitet i hela 17 år

Blodprover som ska testas för antikroppar på ett labb i Lund. Men även T-celler kan ge immunitet mot covid-19 – en lång immunitet enligt en ny studie.
Blodprover som ska testas för antikroppar på ett labb i Lund. Men även T-celler kan ge immunitet mot covid-19 – en lång immunitet enligt en ny studie. Foto: Johan Nilsson/TT

Kroppens T-celler tycks ge en mycket lång immunitet mot coronavirus – det visar en ny studie som publicerats i tidskriften Nature. Antikropparnas förmåga att bekämpa sars-cov2-viruset ser däremot ut att minska dramatiskt redan efter några månader.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

23 personer som överlevde sars 2003 visade sig fortfarande ha kvar T-cellsimmunitet mot sjukdomen.

Foto: Imaginechina / TT

Läkare diagnosticerar en patient med SARS på ett sjukhus i Guangzhou år 2003.

Foto: Imaginechina / TT

Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin vid KI, Karolinska Institutet.

Foto: Bertil Ericson/TT

Antikropparna kommer och går men T-cellerna består. Så skulle man kunna sammanfatta läget efter att några nya studier kring immunförsvarets förmåga att tackla coronavirus publicerats. Medan två studier tyder på att antikropparna mot sars-cov2-viruset kan försvinna efter bara några månader, så visar en helt färsk vetenskaplig artikel i tidskriften Nature att T-cellsimmunitet kan vara väldigt länge.

Enligt artikeln, som är baserad på en studie av både covid-19-patienter och personer som överlevde sars-epidemin 2003, kan T-cellsimmuniteten hålla i sig i många år. När forskarna undersökte 23 personer som överlevde sars 2003 – som också var ett coronavirus – visade det sig att de fortfarande hade kvar T-cellsimmunitet mot sjukdomen. Den här immuniteten kan också ge ett visst skydd mot det nya sars-cov2-viruset, eftersom bägge är coronavirus.

Annons
Annons
Annons