Dålig sömn får fett att växa – effekt överraskar forskare

Redan efter en enda sömnlös natt påverkas ämnesomsättningen negativt. Det visar en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advance. ”Vi är överraskade över hur snabbt effekten kommer”, säger Jonathan Cedernaes som ansvarat för studien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
En enda natts sömnbrist gör att fettvävnad växer till och att nedbrytning av muskler startar.

En enda natts sömnbrist gör att fettvävnad växer till och att nedbrytning av muskler startar.

Foto: Tero Vesalainen/IBL
Annons

Att långvarig sömnbrist påverkar ämnesomsättningen och ökar risken för diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar och fetma är känt sedan tidigare. Men att effekterna går att se i prover från fett- och muskelvävnad redan efter ett dygn utan sömn överraskade forskarna vid Uppsala universitet. Fettvävnaden växer till medan nedbrytning av muskler startar.

15 normalviktiga friska personer mellan 19 och 25 år deltog i studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advance. I Uppsala universitets sömnlaboratorium fick deltagarna ena gången sova en normallång natt för att vid ett andra tillfälle hållas vakna hela natten. Vid bägge tillfällen togs vävnadsprover från muskel- och fettvävnaden. Trots sin litenhet i antal försökspersoner menar Jonathan Cedernaes att detta är en stor studie med tanke på dess komplexitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons