SvD Perfect Guide

Ny studie: personer som äter pasta är hälsosammare

Text: Sophie Tisell - 13 februari 2018
Annons

Se hit alla pasta-älskare! Nu visar en ny studie att den älskade kolhydraten – som så länge haft ett dåligt rykte – faktiskt är bra för dig.

Forskningen, som gjordes åt National Pasta Associations vägnar, fann att pastaätare fick i sig mer vitaminer, mineraler och andra underkonsumerade näringsämnen.
De som låg bakom studien ville givetvis visa på fördelarna med pasta och resultatet kan därför verka misstänksamt, men så är inte fallet. De som analyserade datan i studien var forskare från National Health and Nutrition Examination Survey – som, i teorin, ska vara helt neutrala.

I studien undersökte man vuxna amerikaners matvanor, i åldrarna 19 år och uppåt, mellan 2001 och 2012. Man fann då att de som åt pasta hade högre nivåer av folsyra, järn, magnesium och kostfiber – näringsämnen som är viktiga i en hälsosam och balanserad kost. Pastaätare hade också ett lägre intag av mättade fetter och socker – två faktorer som orsakar viktuppgång.

Givetvis bör en studie som denna tas med en nya salt – i studien presenterades varken urvalsgruppen eller hur ofta deltagarna åt pasta. Forskarna bakom studien vill också påpeka att pasta kan vara fördelaktigt om man redan äter en varierad och balanserad kost.
Men det finns även ytterligare studier som har bekräftat hälsofördelarna med pasta. Förra året visade en undersökning, som inkluderade 23 000 italienare, att det fanns ett samband mellan pastakonsumtion och lägre BMI. Det visade sig till och med att de som åt pasta var smalare än de som valde bort kolhydrater.
Så, unna dig en god carbonara till middag – det kan vara bra för dig.

Annons