Diabetsstudie: Komjölk inte boven i dramat

Att få i sig komjölksprotein de första månaderna i livet ökar inte risken för typ 1-diabetes, visar en stor forskningsstudie.

Därmed fortsätter orsaken till att sjukdomen ökar vara höljd i dunkel. Sannolikt spelar virus och bättre hygien in.

Under strecket
Publicerad
SvD
Foto: SvD
Annons

Flera forskningsstudier har gett resultat som indikerar att barn som under sina första månader får i sig komjölksprotein, till exempel genom bröstmjölksersättning eller välling, löpte högre risk än andra barn att utveckla typ 1-diabetes.

Men nu pekar en stor internationell studie, som publiceras i tidskriften JAMA, åt motsatt håll. I studien följdes 2 000 barn i Europa, Nordamerika och Australien i minst tio år. Resultaten visar att intag av komjölkprotein före åtta månaders ålder inte ökar risken för typ 1-diabetes senare i livet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons