Perfect Guide

Ny studie: Glömska människor är smartare

Avundas du de som alltid kan alla svaren i frågesporter? Sluta upp med det, forskning visar nämligen att ett perfekt minne är överskattat.

Annons

En studie, publicerad i tidskriften Neuron, fann att glömskhet är en form av intelligens eftersom det visar att din hjärna fokuserar på att komma ihåg viktigare saker.

Forskarna Paul Frankland och Blake Richards från University of Toronto, som ligger bakom studien, menar att de som försöker minnas allt har svårare att ta viktiga beslut.

– Det är viktigt att hjärnan glömmer irrelevanta detaljer och istället fokuserar på det som i slutändan bidrar till att man tar genomtänkta beslut i den riktiga världen. Ofta ser vi upp till de som alltid vinner i Trivial Pursuit men faktum är att evolutionen inte format våra hjärnor efter att vinna frågesporter, den är till för att fatta intelligenta beslut, säger Richards enligt CNN.

Forskarna menar att om man tar in för mycket information innebär det att informationen måste tävla om att bli ihågkommen och det i sin tur leder till att man tappar fokus. Man kunde dra slutsatsen efter att ha undersökt minnesförlust och hjärnaktivitet hos människor och djur.
De fann att de som har möjligheten att byta ut gamla minnen mot nya också var de som kunde anpassa sig till en situation snabbt och inte fastnade vid potentiellt missledande information.

Till Toppen