SvD Perfect Guide
Annons

Ny studie: Du kan gå upp i vikt bara av att lukta på mat

Foto: ELLE Italia

En ny studie från UC Berkeley konstaterar att du kan gå upp i vikt endast genom att lukta på mat. Anledningen är att ditt luktsinne påverkar hjärnas beslut i att antingen vilja lagra eller förbränna fett. Studien som är gjord på möss kan också appliceras på människor, berättar en av forskarna.

Text: Sophie Tisell - 24 juli 2017

I studien delade man in möss i tre grupper där alla matades med en fettrik Burger King-diet. Den första gruppen, med normala möss, dubblerade i storlek efter dieten medan den andra gruppen av möss, de utan luktsinne, bara gick upp 10 procent i vikt.

Den tredje gruppen av möss fick sitt luktsinne temporärt avaktiverat och när det stängdes av gick de tjocka mössen ner i storlek trots att de åt exakt samma diet som tidigare. ”Datan presenterad här visar att även en relativt kort avsaknad av luktsinnet förbättrar ens metabolism och viktnedgång, trots de negativa konsekvenserna av att gå på en fettrik diet”, skriver forskarna.

En av forskarna, Celine Riera, sa till SF Gate att den här studien kan appliceras på människor också. Vårt luktsinne minskar efter ett mål, så om vi kan lura hjärnan att tro att den redan har ätit så kan kroppen förbränna fett och kalorier istället för att lagra dem.

Men det finns också nackdelar med att stänga av sitt luktsinne. De möss som i studien fick luktsinnet avstängt visade en ökning av hormonet noradrenalin. Om ditt noradrenalin blir för högt, finns en högre risk för hjärtattack. Sedan finns ju också nackdelen med att ta avstå från en härlig matupplevelse – där lukt är inkluderat.

Annons