Ny studie behandlar oro kopplad till corona

Överdriven nyhetskonsumtion kan vara ett tecken på ökad oro. Karolinska institutet sjösätter nu en studie där med ett självhjälpsprogram för de som känner att oron påverkar dem i vardagen. Arkivbild.
Överdriven nyhetskonsumtion kan vara ett tecken på ökad oro. Karolinska institutet sjösätter nu en studie där med ett självhjälpsprogram för de som känner att oron påverkar dem i vardagen. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Går du in och läser om dödstalen i Italien var femte minut?

En ny studie vid Karolinska institutet erbjuder en behandling som kan dämpa oron folk känner under coronapandemin. Visar den sig verksam kan den implementeras i Region Stockholm.

Niklas Svahn/TT
Publicerad
Annons

– Det finns flera studier från Kina, USA och andra länder som visar att graden av oro och ångest relaterad till covid-19 har ökat ganska mycket, säger Erik Andersson, forskare vid Karolinska institutet och en av personerna bakom studien.

Han har tillsammans med kollegan Tove Wahlund tidigare studerat överdriven oro och hur den kan behandlas via internet med så kallade självhjälpsprogram. Resultatet har varit att mer än hälften upplever en rejäl minskning av oro efter behandlingen, oavsett om personerna haft psykiatriska diagnoser eller ej.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons