Annons
X
Annons
X

Ny storm över Sverige

Över 50 000 hushåll utan el, kaos i tågtrafiken, stopp på vägar och mängder med nedfallna träd.
Trafikverket ställer in tågtrafiken på flera håll i södra Sverige, och uppmanar bilister att hålla sig hemma.

Stormen som härjade i södra och västra Sverige orsakade stora problem och vindarna väntades hålla i även under natten. Den värsta stormen på flera år blåser in över Skåne och västkusten ikväll, och SMHI har utfärdat sin skarpaste varning - klass 3.

Vid halv femtiden stängdes Öresundsbron helt för trafik.

En bil har fastnat i vattenmassorna på E45 vid Marieholm utanför Göteborg i samband med söndagens oväder. SMHI har utfärdade på söndagen en klass 3-varning för Skåne och Västkusten.
En bil har fastnat i vattenmassorna på E45 vid Marieholm utanför Göteborg i samband med söndagens oväder. SMHI har utfärdade på söndagen en klass 3-varning för Skåne och Västkusten. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

För första gången sedan 2007 går SMHI ut med en
klass 3-varning, enligt Aftonbladet. Varningen gäller för stora delar av Skåne och Halland. Det blir också blåsigt i resten av västkusten, Blekinge samt Öland och Gotland.

Vattenfall har bokstavligen kämpat i motvind för att lösa de många elproblem som uppstått hos deras kunder. I ett pressmeddelande skriver de att de har haft ett 100-tal som arbetat med eldriften. Men att det inte gått helt friktionsfritt:

”Arbetet har dock tidvis fått avbrytas av säkerhetsskäl på grund av den hårda vinden. Stora delar av Dalsland och Bohuslän, Götaälvdalen och framför allt Sjuhäradsbygden har tidvis haft problem, och på kvällen var felen spridda över hela länet med viss tyngdpunkt på Marks kommun där mer än 2000 hushåll var utan ström. När alla Vattenfalls nätkunder får strömmen tillbaka beror helt på väderutvecklingen under kvällen. Arbetet med felavhjälpning fortsätter under kvällen och natten, men från driftledningen bedömer man nu att många elnätskunder kan vara strömlösa ännu på måndagsmorgonen.

Annons
X

Under söndagen blåste det rejält i södra Sverige där adventsfirarna fick sällskap av stormen Berits namnlösa syster. Under förmiddagen utfärdade SMHI en klass 3-varning för Skåne och Halland, vilket betyder mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Från klockan 17 ställer Trafikverket in
tågtrafiken på flera banor i sydvästra Sverige, skriver myndigheten på sin hemsida, och uppmanar samtidigt bilister i södra Sverige att hålla sig innomhus.

Strax efter klockan halv fem på eftermiddagen stängdes Öresundsbron av för all trafik. Det blåste då 23 meter i sekunden i höjd med bron.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På köpcentret Backaplan, på Hisingen i Göteborg har delar av en glasfasad blåst ner från en byggnad. Polis och Räddningstjänst i Göteborg har därför spärrat av delar av köpcentret, skriver Aftonbladet.se.

  - Glaspartiet som rasade är 615 kvadratmeter stort, och ett dubbelt så stort glasparti riskerar att rasa, säger Urban Samuelsson, larmoperatör på räddningstjänsten till tidningen.

  Ingen kom till skada vid händelsen, enligt polisen.

  På söndagskvällen var åtminstone tre avgångar från Malmö till Bromma och Arlanda inställda medan andra var försenade. Dessutom ställde SAS in en avgång till Arlanda på måndagsmorgonen.

  Även från Göteborg ställdes avgångar in, bland annat till Sundsvall och Arlanda.

  Allmänheten i de drabbade områdena bör enligt meteorologen Martin Hedberg på Klart.se. hålla sig inomhus i så hög utsträckning som möjligt. Kustområdet väntas ta den värsta smällen i och med att vinden bromsas upp när den kommer längre in mot land.

  – När det är så här ryckig vind så kan det medföra att saker och ting lossnar och saker flyger iväg. Man bör helt enkelt inte vara ute. Spontant kanske man känner att det största problemet är att man själv är på väg att blåsa omkull, men risken är även stor att det kommer föremål som man inte kan värja sig mot, säger Martin Hedberg.

  Det hårda vädret hade vid 22-tiden gjort över 50 000 hushåll strömlösa, värst drabbade var hushållen i Skåne län och Västra Götalands län. Antalet strömlösa hushåll fortsatte öka under kvällen och elbolagen kämpade för att kunna reparera elledningar som skadats av nedfallna träd och grenar.

  Vädersituationen ledde till att Scandlines morgonfärja från Trelleborg till tyska Sassnitz försenades med ett par timmar. Rederiet har därefter ställt in de ordinarie avgångarna från Trelleborg till Sassnitz klockan 12.45 och 17.45.

  Även TT-Line, som trafikerar sträckorna Trelleborg—Travemünde och Trelleborg—Rostock, drabbas av det bistra vädret. Rederiet har beslutat att inställa två av söndagens avgångar från Trelleborg till Travemünde och en sen avgång till Rostock. Kvällsfärjan från Rostock till Trelleborg avgår, men kraftigt försenad, under förutsättning att vinden mojnar efter midnatt.

  På Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn, där det på söndagsförmiddagen blåste 19 meter per sekund, råder sedan lördagseftermiddagen restriktioner. Förare av vindkänsliga fordon avråds från överfart. På brodelen är farten sänkt från 110 till 50 kilometer i timmen.

  Enligt brobolaget väntas restriktionerna kvarstå till måndag morgon.

  Sju av Bornholmstrafikens överfarter på söndagen mellan Ystad och Rönne har ställts in. Den nya snabbkatamaranen Leonora Christina ligger kvar i hamn medan färjan Povl Anker seglar, dock med ändrade avgångstider.

  Polismyndigheten i Kronobergs län uppmanar bilister i länet att iaktta största försiktighet eller undvika att köra ut, då den kraftiga vinden gjort att ett antal träd har blåst ner på vägar. Framför allt bör bilförare vara försiktiga på mindre vägar. Det är främst de sydvästra och västra delarna av länet som är drabbat.

  I samrådan med Räddningstjänsten har nöjesparken Liseberg i Göteborg beslutat att hålla stängt under söndagen på grund av det hårda vädret.

  – Vi gör det av säkerhetsskäl och med omtanke om vår personal och våra gäster. De ska inte behöva ge sig ut på vägarna i ett så extremt väder som det som väntas framåt eftermiddagen, skriver Lisebergs vd Andreas Andersen i ett pressmeddelande.

  Sverige har drabbats av två liknande stormar under de senaste åren. Dels stormen Gudrun i januari 2005, dels stormen Per i januari 2007.

  Martin Hedberg tror inte att dagens storm kommer att orsaka lika stora materiella skador som de två föregående, mycket på grund av att elledningar sedan dess har grävts ned i förebyggande syfte.

  – Men det är ingen vågad gissning att det kommer att bli en del strömavbrott i södra Sverige, säger Martin Hedberg.

  I stora delar av Götaland kommer blåsten att ligga mellan 21 och 24 meter i sekunden, enligt dagens prognoser.

  SMHI har därför utfärdat en klass 2-varning för Bohuslän och Blekinge. Även Skagerack, Kattegatt och Östersjön upp till strax norr om Gotland berörs av klass 2-varningen.

  En klass 2-varning innebär att väderutvecklingen väntas innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

  SMHI har utfärdat en något mildare klass 1-varning för Västergötlands västra och södra delar, liksom Smålands västra, södra och östra delar. Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Medelpad och delar av Jämtland, samt Vänern och Östersjön upp till Bottenviken omfattas också av klass 1-varningen.

  SMHI uppmanar allmänheten att följa stormens utveckling på Internet, radio eller TV.

  – Under natten avtar vinden. Det kraftigaste vindfältet flyttar sakta österut. Natten till måndag är det i stället blåsigt mot ostkusten, säger Martin Hedberg.

  INFORMATION:
  Här ställs tågtrafiken in

  PROGNOS:
  Kolla hur vädret blir där du bor

  GRAFIK:
  Därför är extrema temperaturer farliga

  LÄS MER:
  Vädervarning ska rädda liv

  QUIZ:
  Vad kan du om oväder?

  Se hur vädret blir där du är klart.se Vad kan du om väderprognoser? quiz.svd.se Vad kan du om oväder? quiz.svd.se

  och TT

  Annons
  Annons
  X

  En bil har fastnat i vattenmassorna på E45 vid Marieholm utanför Göteborg i samband med söndagens oväder. SMHI har utfärdade på söndagen en klass 3-varning för Skåne och Västkusten.

  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX Bild 1 av 5

  En del av fasaden på HCJ Huset på Backaplan i Göteborg slets loss i vinden på söndagen. Ingen person ska ha skadats trots att det var mycket människor i rörelse kring platsen. SMHI utfärdade på söndagen en klass 3-varning för Skåne och Västkusten.

  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL Bild 2 av 5
  Foto: SCANPIX Bild 3 av 5

  Stormen Berit när den drog in över Norge.

  Foto: BERIT ROALD / SCANPIX NORGE Bild 4 av 5
  Foto: SCANPIX Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X