X
Annons
X

Ny stor kartläggning: Kaffe kan orsaka cancer

Vanliga livsmedel som chips, pommes frites och kaffe innehåller höga halter av akrylamid som misstänks ge ökad risk för cancer. Det visar en rapport från EU:s livsmedelsmyndighet Efsa som analyserat 43 419 matvaror som saluförs i EU.

1/2

Akrylamid är cancerframkallande och kan skada arvsmassan.

Foto: JESSICA GOW/TT
2/2

Matprodukter med höga halter av akrylamid, som chips, kan orsaka cancer enligt EU-experter.

Foto: AP

**Bland de produkter **som pekas ut återfinns kända källor till akrylamid som kaffe, chips, pommes frites, bröd och spannmålsbaserad barnmat.

En motsvarande rapport gjordes 2005. På begäran av bland annat Sverige och Danmark har Efsas expertgrupp nu vägt in den senaste forskningen kring risker med akrylamid. Slutsatsen är att ämnet fortfarande bör betraktas som både genotoxiskt och cancerogent men att bevisläget stärkts ytterligare genom bland annat nya stora djurstudier.

Det är visserligen brist på studier som undersökt om akrylamid orsakar cancer på människor. Ändå menar expertgruppen att de omfattande resultat som finns från djurförsök och det höga intag av akrylamid som kan ses i olika åldersgrupper ger tillräckligt starka skäl till oro.

Annons
X

Enligt rapporten får många européer via maten i sig halter som ligger över den lägsta nivå där skador börjat uppstå i försök på råttor.

Störst risk för att överexponeras har små barn, på grund av sin låga kroppsvikt.

Livsmedelsverket publicerade i vintras en rapportdär man undersökt hur vanligt akrylamid är i matvaror som går att köpa i Sverige.

– Tyvärr hade halterna inte sjunkit signifikant på de tio år som gått sedan det första akrylamidlarmet. Nu har Efsa gjort motsvarande som vi gjorde, men en mycket större kartläggning och kommit fram till samma sak, säger Lilianne Abramsson Zetterberg som är toxikolog på Livsmedelsverket.

– I vissa produktgrupper upptäckte vi ganska stora spann mellan de varor som hade högst och lägst värde. Det tyder på att det faktiskt går att göra något, men att inte alla tillverkare anstränger sig lika mycket.

Akrylamid bildas naturligt när viss mat upphettas till hög temperatur, som vid ugnsbakning, fritering och rostning. Hur mycket akrylamid som bildas beror på tillagningstid och temperatur.

Stärkelserika livsmedel som kan innehålla höga halter akrylamid är potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor. Högst halter finns i potatischips, pommes frites och kaffebönor.

Ämnet är i själva verket så vanligt att vi aldrig kommer att kunna bli av med det helt. Många av de livsmedel som innehåller akrylamid innehåller dessutom andra nyttigheter som vi behöver få i oss.

Halterna i grovt bröd är exempelvis något högre än i vitt bröd. Men om andra faktorer som fibrer, vitaminer och mineraler vägs in är det grova brödet fortfarande mest hälsosamt.

Enligt Livsmedelsverket kommer mer än hälften av akrylamiden från färdiga livsmedelsprodukter, men det spelar även roll hur vi lagar maten hemma.

Ett problem är ju att den goda smaken och krispet är det som vi tycker om och vill åt.
Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog

Åtminstone en del av akrylamiden bildas vid det som kallas Maillard-processen. Vid 120 grader och uppåt ombildas då vissa aminosyror och sockerarter på ett sätt som lockar fram smaker och aromer.

– Ett problem är ju att den goda smaken och krispet är det som vi tycker om och vill åt. Jag förstår att gula och sladdriga pommes frites inte är storsäljare. Men det finns mycket att vinna på att ta bort brödet ur rosten precis när det blivit lite krispigt men fortfarande knappt fått färg, tipsar Lilianne Abramsson Zetterberg.

Då är halterna av akrylamid fortfarande ganska låga.

– Låter du det bli brunt drar värdena iväg.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Akrylamid är cancerframkallande och kan skada arvsmassan.

Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 2

Matprodukter med höga halter av akrylamid, som chips, kan orsaka cancer enligt EU-experter.

Foto: AP Bild 2 av 2
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X