Annons
X
Annons
X

Ny statistik: Prisrallyt på bostäder ett minne blott

Bostadspriserna i Sverige ligger kvar på mycket höga nivåer, men tidigare prisuppgångar lyser nu helt med sin frånvaro. Även innanför tullarna i Stockholm har prisrallyt stannat av.

(uppdaterad)
Bopriserna
Foto: Lars Pehrson

Januari gjorde ingen skillnad. Nya pinfärska siffror från Svensk Mäklarstatistik vittnar ännu en månad om att prisutvecklingen för bostäder i Sverige är helt stillastående.

– Bostadsrättspriserna ligger stilla i landet utom i Stormalmö där de ökat med 2 procent den senaste månaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Han konstaterar att man över tre månader till och med kan se en liten nedgång i Göteborgsområdet där prisrallyt förut var som snabbast.

Annons
X

**Även på villamarknaderna **är det praktiskt taget samma priser i januari som månaden innan. På riksnivå har villapriserna – precis som priserna för bostadsrätter – haft noll procent prisutveckling även över tre månader.

Det är alltså en total scenväxling på bostadsmarknaden i Sverige jämfört med de snabba, hetsiga prisuppgångar som pågick ända in på sommaren i fjol. Faktum är att även den stekheta marknaden i Stockholms innerstad, där kvadratmeterpriset i januari låg på i genomsnitt 87 669 kronor, inte har sett någon avgörande prisökning sedan i augusti 2015.

**Mäklare tycks nu tro **på en stillsam prisutveckling i år, men med fortsatt hög omsättning på höga prisnivåer. Till exempel konstaterar mäklarfirman Erik Olsson att det nu är bankernas amorteringskrav och lånetak som påverkar priserna mycket mer än till exempel Riksbankens räntesänkning i torsdags.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Bostadsmarknaden är stark men nervöst avvaktande inför politiska beslut för att dämpa hushållens belåning, konstaterar Johan Nordenfelt vid mäklarfirman Erik Olsson.

  På landets största mäklarsajt, Hemnet, uppger man att antalet objekt som samtidigt ligger ute på sajten är på "historiskt låga nivåer", vilket vittnar om att det absolut inte är någon trög marknad, bara för att priserna ligger stilla.

  – Det beror på en allt snabbare försäljningshastighet, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet, där man konstaterar att det totalt sett kommer ut fler objekt än i fjol, men att dessa säljs så snabbt att det vid en given tidpunkt syns färre objekt på Hemnet.

  Den som letar efter prisuppgångar får i dagsläget nöja sig med utvecklingen över en längre period. Över tolv månader har det varit en mycket god affär att äga bostäder i Sverige.

  Till exempel har bostadsrätterna på ett år gått upp med i genomsnitt 14 procent i riket, 17 procent i Storstockholm och 16 procent i Storgöteborg, så att genomsnittspriserna per kvadratmeter nu senast i januari ligger på 37 809 kronor, 55 856 kronor respektive 37 570 kronor.

  Stormalmö, med en prisuppgång på 14 procent under tolv månader, har senast en prisnivå på 24 137 kronor per kvadratmeter, vilket fortfarande är under riksgenomsnittet.

  Medelpriserna på villor var i januari 2,8 miljoner i riket, 5,2 miljoner i Storstockholm, 4,1 miljoner i Storgöteborg och 3,2 miljoner i Stormalmö.

  Annons
  Annons
  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X