Ny spårväg kan orsaka kaos

Ett körfält och ett cykelfält försvinner från Hamngatan när Spårväg City dras fram. Trafikkaos väntar som följd av ett omtvistat spårbygge.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
GRAFIK: SVD
Foto: GRAFIK: SVD
Annons

På Hamngatan i centrala Stockholm rör sig cirka 20 000 bilar och 40 000 fotgängare varje dag. Men utseendet på en av stadens mest centrala gator kommer att förändras avsevärt när den nya Spårväg City byggs. Enligt analyser från Stockholm stads trafikkontor minskar framkomligheten för bilarna med 25 procent när ett körfält försvinner. I högtrafik betyder det att 300 färre bilar i timmen kan passera - en teoretisk kö på 2,3 kilometer. Samtidigt försvinner ett cykelkörfält från Hamngatan, och möjligheten att stanna för taxibilar och annan yrkestrafik minskar.

– Hela det här projektet är huvudet under armen! Med den här blandtrafiken med spårvagnar kommer det att bli fler olyckor. Det ser man i Göteborg, och här rör sig fler människor, säger Jan Valeskog (S), vice ordförande i Trafiknämnden. När ärendet i dag ligger på trafiknämndens bord reserverar sig S, som tycker att spårvägsprojektet kostar för mycket i förhållande till samhällsnyttan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons