Annons
X
Annons
X

Ny Sifo visar på rekordhögt valdeltagande

Valdeltagandet till EU-valet kan bli historiskt högt. I en Sifo-mätning uppger 54 procent av de svenska väljarna att de tänker rösta. Men både Moderaterna och Socialdemokraterna har svårt att mobilisera sina väljare. 

54 procent uppger att de absolut säkert kommer att rösta/redan har röstat i EU-valet enligt Sifos mätning.
54 procent uppger att de absolut säkert kommer att rösta/redan har röstat i EU-valet enligt Sifos mätning. Foto: TT

Valdeltagandet i till årets EU-val kan bli rekordhögt i Sverige. Det visar en ny mätning, som Sifo gjort åt Europaportalen. I mätningen uppger 54 procent att de absolut säkert ska rösta, alternativt att de redan har röstat. En ökning med två procentenheter sedan förra veckans mätning.

– Det betyder att vi kan vänta oss ett valresultat på någonstans runt 50 procent eller strax över, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Många väljare bestämmer sig sent till EU-valet, det gör valet svårare att mäta. Men skulle resultatet från Sifon hålla i sig innebär det en klar ökning jämfört med 2009, då 45,5 procent röstade – vilket även det var nytt rekord.

Annons
X

Nu har ett nytt parti seglat upp, precis som Piratpartiet gjorde 2009. Då blir det mer spinn och fler nyheter.
Tovi Sjörén, Sifo.

Enligt Toivo Sjörén har temperaturen höjts den senaste veckan. Bland annat kan Fi:s framfart ha skapat mer EU-debatt.

– Nu har ett nytt parti seglat upp, precis som Piratpartiet gjorde 2009. Då blir det mer spinn och fler nyheter. Det är det som krävs för valdeltagandet, att valtemperaturen höjs så att alla känner att det är val.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sifo har också undersökt röstbenägenheten bland olika partisympatisörer.

  Här framgår att Moderaterna och Socialdemokraterna har svårare att mobilisera sina väljare inför EU-valet. 49 procent av de som uppger att de tänkt rösta på Moderaterna om det vore riksdagsval i dag anger att de tänker rösta i EU-valet. För S är siffran 52 procent.

  **Mest benägna **att rösta är de väljare som i riksdagsvalet skulle rösta på Vänsterpartiet (79 procent), Folkpartiet (77 procent) och Miljöpartiet (62 procent).

  – Varför det ser ut så finns ingen solklar förklaring till i mätningen, men FP har en klart positiv inställning till EU medan V är mer skeptiskt. Det kan handla om den tydligheten, säger Toivo Sjörén. 

  Sverigedemokraterna placerar sig i Sifo:n på ungefär samma nivå som M och S när det gäller att mobilisera väljare. Av SD:s sympatisörer uppger 53 procent att de ska rösta i EU-valet, men partiet har också högst andel som är säkra på att de inte kommer att rösta alls, 20 procent.

  Annons
  Annons
  X

  54 procent uppger att de absolut säkert kommer att rösta/redan har röstat i EU-valet enligt Sifos mätning.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X