Annons
X
Annons
X

Ny samtalsmetod ska hjälpa utsatta unga

Novahuset, som Paulina Bengtsson i artikeln intill var med och startade 2008, är en ideell förening som ger stöd och rådgivning till unga som blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp – på nätet såväl som i verkligheten. Man kan ringa, mejla eller msn-chatta till organisationen. Alla arbetar under tystnadslöfte.

Tillsammans med 1000 möjligheter, som arbetar med jämställdhetsfrågor för unga, ska Novahuset utveckla en samtalsmetod för stöd på nätet med bidrag från Länsstyrelsen i Stockholm. Sammanlagt har de bägge organisationerna cirka 80 volontärer som ska få en särskild vidareutbildning för att kunna bemöta 13–25-åringar som har erfarenhet av att sälja sex.

1000 möjligheter är en ideell organisation som hjälper ungdomar med alla slags problem. Men sedan organisationen drev ”Bordellen i Almedalen”, ett projekt för att motverka prostitution, har många med sex som självskadebeteende vänt sig till 1000 möjligheter.

Annons
X

Verksamhetsledaren Zandra Lundgren anser att en poäng med att erbjuda alla hjälp, oavsett vad de har för problem, är att de som har sex som självskadebeteende många gånger söker hjälp för någonting annat.

–De har ofta multiproblem, andra självskadebeteenden, jobbigt hemma eller i skolan. Det är också alldeles för svårt att säga ”jag har sex som självskadebeteende.” De vill kolla först om de får ett okej bemötande. Att våga berätta är ett stort steg. Vi jobbar med att få förtroende, så att de vågar söka ytterligare hjälp, säger hon.

Stödarbetet sker till stor del på nätet. Vanligast är att de som gör sig illa med sex dyker upp på chatten. Där kan de få kontakt med någon av de 50 utbildade volontärerna som arbetar på 1000 möjligheter.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Vi erbjuder även en stödkontakt, en egen person som man kan få chatta med, mejla med eller träffa. Stödpersonen kan även följa med till polis eller socialtjänst om det behövs, säger Zandra Lundgren.

  Dock finns den möjligheten än så länge bara i Stockholms län. Tankar finns på att starta en filial till organisationen i Göteborg.

  En stor del av 1000 möjligheters arbete är att jobba förebyggande.

  –Vi föreläser för ungdomar och håller i tjej- och killgrupper på fritidsgårdar och skolor. Och så föreläser vi för yrkesverksamma i till exempel skolor och på ungdomsmottagningar, berättar Zandra Lundgren.

  Än så länge finns inga samtalsgrupper för att träffa andra som också skadar sig med sex.

  –Det är en extremt utsatt grupp. De är måna om anonymiteten, vilket gör det svårt för dem att träffa andra, säger Zandra Lundgren. Men kanske på sikt.

  www.novahuset.com

  www.1000mojligheter.se

  Sara Sjöström

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X