Annons
X
Annons
X

Ny rysk militärbas nära Finland

Ryssland öppnar en ny militärbas med 3 000 soldater med helikoptrar nära Finland och 30 mil från Sverige. ”Vi måste noga följa vad som sker på Nordkalotten”, säger Olof Granander, chefen för försvaret av norra Sverige, till SvD.

**Den nya styrkan **får sin bas endast fem mil från finska gränsen. Det blir vid Alakurtti på vägen mellan Salla i Finland och ryska Kandalskaja vid Vita havet.

Salla blev känt under finska vinterkriget 1939 då underlägsna finska styrkor lyckades stoppa en stor sovjetisk division där. Den finska truppen avlöstes 1940 av svenska frivilligkåren.

Under kalla kriget var Alakurtti med dess flygplats bas för en sovjetisk stridsvagnsdivision med lägre beredskap. Sedan 2009 finns inga militära förband där, endast civila och gränsvakter.

Annons
X

Enligt den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass ska nu två militärläger rustas upp och 3 000 officerare och soldater ska förläggas till Alakurtti. Nyhetssajten Barents Observer uppger att återmilitariseringen ska ske i september i år.

Enligt finländska Yle kommer troligen ett helikopterförband att placeras i Alakurtti. Detta passar väl in i Rysslands militära modernisering.

Så sent som 28 februari inleddes den ryska inmarschen i Ukraina med att en svärm med 10-talet attackhelikoptrar överraskande flög in på låg höjd och landade på Krim-halvön.

Väster om Alakurtti ligger Rovaniemi med en viktig finsk militär flygbas. Svenska gränsen ligger 30 mil från Alakurtti. Överste Olof Granander är chef för Militärregion Norr i Boden som arbetar med försvarsplaneringen för norra Sverige.

– Min uppfattning är att detta är en del av en större rysk plan för att förstärka i Arktis. Ryssarna är oroade över den ökade verksamheten och trafiken i Arktis.

Varför bygger då inte Ryssland en bas vid havet?

– Ja, precis. Men med helikoptrar kan man ju flytta ut trupper.

Vad betyder det här för svenska försvaret?

– Jag kan konstatera att vi mycket noga måste följa vad som sker på Nordkalotten, och inte bara se på vad som händer vid Östersjön. Vi har som uppgift att planera för hur vi ska bedriva operationer i norra Sverige eller på Nordkalotten. Det arbetet pågår, svarar Olof Granander.

Den ökade ryska militära aktiviteten öster om Finland demonstrerades så sent som i måndags. Då kom Rysslands president Vladimir Putin till Viborg på Karelska näset.

Han tittade då på avslutningen av den ”beredskapskontroll” som inleddes 26 februari i Rysslands västra och centrala militärdistrikt och som i praktiken sammanföll med inmarschen i Ukraina.

**På övningsfältet **Kirrilovskyi tittade Putin på beredskapskontrollens final. På övningsfältet deltog 1 800 soldater med 80 attack- och transporthelikoptrar samt ett 30-tal stridsvagnar. Det ryssarna övade var att luftlandsätta luftburen trupp med helikopter, därefter isolerades motståndaren för att slutligen slås.

Finlands försvarsminister Carl Haglund var inbjuden att följa övningen, men uteblev på grund av den ryska inmarschen i Ukraina.

Även Alakurtti ingår i Västra militärområdet. Den direkta ledningen av förbandet där kommer dock att ske från Norra Marinen i Murmansk som under senare tid fått större självständighet och ansvar för utökade flygresurser, enligt SvD:s militära källor.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X