Annons
X
Annons
X

Ny rysk lag får oss att vilja öppna gränserna

Rysslands kommande beslut där ”homopropaganda” förbjuds aktualiserar frågan om att öppna gränserna. Vi bör stå upp för alla människors lika värde och rätt att leva sina liv där de vill. Det skriver centerpartisterna Tobias Alfredsson och Johan Kling.

BRÄNNPUNKT | INVANDRING

Att tillåta fri invandring kommer troligtvis inte leda till en invation av migranter till Sverige.
Tobias Alfredsson och Johan Kling

Censuren sprider sig i Ryssland och den 22 januari skall ryska Duman ta sitt första beslut om att förbjuda ”homopropaganda”.

Trots protester från flera människorättsorganisationer, hbt-rörelsen och en lång rad enskilda har en tidsplan antagits för när ett förbud mot ”homopropaganda” skall antas, för att gälla i hela Ryssland.

Annons
X

Idag finns förbudet i flera regioner, bland annat Sankt Petersburg, och i det ryska parlamentet Duman, kommer en första omröstning om paragraf 6.13.1 att ske den 22 januari 2013. Paragrafen innebär ett förbud att prata i positiva ordalag om homo-, bi- och transsexualitet.

Det ryska lagförslaget gör oss återigen påminda om att mänskliga rättigheter och demokrati inte kan tas för given, inte ens i vårt eget grannskap. Som centerpartister står vi fast vid att alla människor har samma grundläggande rättigheter och skyldigheter. Oavsett kön, ålder, sexuell läggning, könsidentitet, funktionsnedsättning, religion eller etnicitet är alla lika värda.

Centerpartiets ideprogramsgrupp har dragit slutsatsen att Centerpartiet bör vara för en värld utan gränser. Bakgrunden aktualiseras tydligt i detta aktuella ämne, vill vi värna alla människors lika rätt och värde? Öppna gränser gör att de människor som inte tillåts leva sina liv öppet får chansen till det. Vi måste sträva efter en värld där frihet och rörlighet även sträcker sig även utanför EU:s trygga gräns. En värld där alla demokratiska länder har en skyldighet att inte stänga gränserna för dem som behöver och vill skapa sig ett bättre liv. Vägen dit är naturligtvis lång, och starka mörka krafter motverkar detta.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är viktigt att stå upp för vad vi ser som en självklar värdering: Att alla människor är lika mycket värda och har rätt till frihet att leva sina liv som de önskar och där de vill.

  Fri invandring betyder inte med automatik en fri välfärd – bara för att folk befinner sig i Sverige så är det inte självklart att de ska få ta del av alla förmåner som medborgare åtnjuter. Krav kan ställas på egen försörjning och ett visst antal månader med betald skatt innan tillgång ges till välfärdssystemen.

  Kritikerna mot öppna gränser och fri invandring får det ofta att låta synonymt med total invandring – det stora hindret mot migration är inte lagar och regler. Ofta går det att kringgå dessa, det som hindrar migration är att människor inte
  vill flytta. De flesta gillar att bo där de bor, de har släkt, nätverk och liv där. Att tillåta fri invandring kommer troligtvis inte leda till en invation av migranter till Sverige. De farhågor sossarna hade beträffande övergångsreglerna med social turism då EU vidgades mot öster har vi inte sett något av. Då stod Centerpartiet upp för alla människors lika rätt och värde. Det är återigen dags!

  Vi hoppas att Centerpartiet vågar stå upp för alla människors lika rätt och värde på vår stämma i mars då idéprogrammet ska diskuteras, och att vi både genom den svenska regeringen och via Europaparlamentet sätter press på Ryssland.

  Dessutom kommer vi fortsätta stödja vårt ryska systerparti Jabloko, det enda partiet i de ryska församlingarna, där de funnits representerade, stått upp för människors rätt att vara sig själva.

  TOBIAS ALFREDSSON (C)

  ordförande Centerpartiets Nationella HBT-nätverk

  JOHAN KLING (C)

  generalsekreterare Centerstudenter

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X