Annons

Polen kan slippa EU-straff

EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans oroas över de förändringar som Polens regering infört vad gäller bland domstolarnas befogenheter och tillsättande och pensionerande av domare. Arkivfoto.
EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans oroas över de förändringar som Polens regering infört vad gäller bland domstolarnas befogenheter och tillsättande och pensionerande av domare. Arkivfoto. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Aptiten tycks minska bland EU:s övriga medlemsländer om att straffa Polen för landets eventuella brott mot unionens rättsstatsprinciper. Hoppet står i stället till samtal mellan Bryssel och Warszawa.

Bryssel, TT:s korrespondent TT
Publicerad

Kommissionen har länge varit missnöjd med den polska regeringens förändringar inom domstolsväsendet och inledde i december en historisk så kallad artikel 7-process, för att utreda om landet "allvarligt åsidosätter" de värden som listas i EU:s Lissabonfördrag.

I slutändan kan det leda till att Polen till och med blir av med sin rösträtt i EU-sammanhang. Fast i nuläget är det inte klart om det finns tillräckligt stöd bland övriga EU-länder för att ens fundera på saken.

Annons
Annons
Annons