Annons
X
Annons
X

Ny resningsansökan för Quick inom kort

Sture Bergwalls advokater är på väg att lämna in en resningsansökan när det gäller mordet på norska flickan Therese Johannessen. Hittills har han beviljats resning för ett av de åtta mord han är dömd för, men samtliga domar kommer att granskas på nytt.

Sture Bergwall – tidigare Thomas Quick – erkände och dömdes för åtta mord i olika tingsrätter. Förra året tog han tillbaka sina erkännanden i två SVT-dokumentärer. Sedan dess jobbar hans advokater med att få resning. Hittills har Sture Bergwall blivit beviljad resning i ett fall och det gäller mordet på den israeliske turisten Yenon Levi 1988.

– Vi befinner oss i avslutningen för att sammanställa resningen för Therese Johannesen. Den kommer att ligga hos Svea hovrätt innan mars månads slut, säger Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson.

Därefter kommer han tillsammans med sin advokatkollega Martin Cullberg att fortsätta att granska de andra sex morddomarna. Varje dom måste gås igenom i detalj eftersom det är nödvändigt att hitta nya omständigheter eller kunna ifrågasätta bevis för att resning ska kunna beviljas.

Annons
X

Även överåklagare Björn Ericson hos polismålsenheten i Malmö arbetar tillsammans med andra åklagare med att granska polisutredningarna:

– Vi gör en kvalitetskontroll av samtliga utredningar och tittar på helheten, alltså även på de ärenden som aldrig blev föremål för åtal. Det är klart att det är intressant att se om det finns substans i dem. Varje ärende måste hanteras på sina egna meriter men samtidigt hänger saker och ting ihop också, säger Björn Ericson som räknar med att vara klar i slutet av sommaren.

Enligt Riksåklagare Anders Perklev är det naturligt att det är advokaterna som arbetar med resningsansökningarna, men utesluter inte att även åklagarna begär resning i dessa ärenden framöver om de finner skäl till det.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Journalisten Hannes Råstam på SVT skriver
  på DN Debatt på onsdagen att viktigt material som kunde friat Quick aldrig kom till domstolarnas kännedom. Han menar framför allt att domstolarna inte fick kännedom om att Quick erkänt 29 mord, varav en del var helt påhittade medan andra gällde förolyckade personer. Ytterligare andra gällde mord men där Quick rimligen inte kunde vara förövare.

  – Eftersom det inte finns någon teknisk bevisning för något enda mord var det en helt central uppgift för utredarna att kontrollera Quicks tillförlitlighet. Därför tycker jag att det är väldigt allvarligt att man har undanhållit en sådan uppgift för domstolarna, säger Hannes Råstam till SvD.se.

  Efter arbetet med att gå igenom den jättelika utredningen är Hannes Råstam övertygad om att Sture Bergwall är helt oskyldig. Han menar också att många inom rättsväsendet har börjat inse vidden av problemet. Största ansvaret tycker han delas av den förre åklagaren Christer van der Kwast och Quicks dåvarande försvarare Claes Borgström.

  – Det hade ju krävts ju att någon åberopade dessa viktiga uppgifter i rätten, exempelvis Borgström, men han gjorde aldrig det. Alla inblandade har på ett häpnadsväckande sätt misskött sina sysslor. Man har svårt att tro att det är sant, säger Hannes Råstam.

  Advokat Claes Borgström säger att det inte har undgått honom vad Råstam har för uppfattning.

  – Det här är en före detta klient till mig som nu har en annan försvare. Av advokatetiska skäl så vill jag inte ge någon kommentar överhuvudtaget, säger Claes Borgström.

  Samtidigt följer Sture Bergwall själv medierapporterna om honom inifrån Säters sjukhus, och deltar i Twitterflödet.

  I ett av flera inlägg under onsdagen skriver han: ”Fastän part i målet blev jag skakad av Studio Etts samtal med Råstam, Alhem och Ericson.Måtte Ericson orka och måtte mina advokater göra det!”

  SvD.se har sökt Christer van der Kwast för en kommentar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X