Ny regering klar i Paris

President François Hollande och hans premiärminister Manuel Valls presenterade på tisdagen Frankrikes nya regering, efter att de först sparkat gamla ministrar som begått myteri och öppet kritiserat deras åtstramningspolitik. Men motståndet kan fortsätta i nationalförsamlingen.

Under strecket
Publicerad
Frankrikes premiärminister Manuel Valls och presidenten Francois Hollande har valt en ny regering.

Frankrikes premiärminister Manuel Valls och presidenten Francois Hollande har valt en ny regering.

Foto: CHRISTOPHE ENA /AP
Annons

Det tog bara en dag för Hollande och Valls att vaska fram nya regeringsmedlemmar, efter att de ögonblickligen avskedat de tre upproriska ministrarna. Hollandes medarbetare upprepade vid lunchtid på tisdagen att presidenten vill ha en regering vars medlemmar uppför sig i samklang med, och med respekt för hans kabinett. På kvällen presenterades regeringen: främst en samling Hollande-lojala socialistpartimedlemmar, bland annat Hollandes ex-partner Ségolène Royale.

Men även de tre ministrarna från Radikala vänsterpartiet som ingick i den förra regeringen kommer att sitta kvar, även om just dessa torde vara minst lika kritiska mot Hollandes åtstramningspolitik som exempelvis den nu sparkade ekonomiministern Arnaud Montebourg, som triggade regeringsbytet genom att attackera presidenten med vänsterargument. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons