Mikael Mölstad:Ny regering kan skörda framgångar i vinbranschen

Mikael Mölstad
Under strecket
Publicerad
Annons

En nygammal näringsgren står och stampar i farstun. Den nuvarande regeringen vill inte öppna dörren. Jag hoppas verkligen att de som bestämmer efter valet kommer ändra på detta. Det handlar om att skapa en blomstrande framtid för en verksamhet som varit stor i Sverige. Mycket stor, innan alkoholmonopolen drabbade oss. 

Jag pratar om svensk fruktvinsproduktion – inte bara det som görs på vindruvor. Jag tror inte många vet vilken jätteverksamhet som försvunnit. Faktum är att det har tillverkats fruktvin i Sverige sedan urminnes tider. Till en början för husbehov men från 1700-talet alltmer kommersiellt. På artonhundratalet fanns hundratals framgångsrika producenter. Stora livsmedelsföretag som Findus och Önos byggdes upp kring fruktvinstillverkning (Önos kommer för övrigt av grekiskans ord för vin). I Finland och Baltikum höll staten fingrarna borta. Där blomstrar verksamheten.

Vad hände i Sverige? Först förstatligades all alkoholtillverkning. Därefter fick Systembolaget monopol på all försäljning. Hela fruktvinsindustrin kvävdes till döds. Alla? Nja, en överlevde till 1970: Knutstorps Sparkling (minns du?) gjord på småländska vita vinbär. Intresset för att få fart på hela denna slumrande industri är nu enorm. I hela landet finns frukt som går att göra vin på. Allt från vinbär, äpplen och krusbär till sådana exklusiviteter som hjortron, åkerbär och havtorn. Unika svenska produkter som kan bli en motor i landsbygdsutvecklingen. Både närproducerat och klimatsmart.

Annons
Annons

Systembolaget kommer säkert hävda att det är fritt fram för alla att sälja via dem. Visst. Men sanningen är att det inte funkar. I praktiken är det dyrt, krångligt och ineffektivt att sälja via några lokala systembutiker. Alla bär- och fruktvinsproducenter tampas med samma problem – liksom druvvinsproducenter. För att utvecklas måste de tjäna pengar. Vilket i princip är omöjligt utan gårdsförsäljning. Jag blir ärligt talat förbannad när jag tänker på hur länge staten har kvävt denna fantastiska svenska näringsgren.

Kära nya regering! (Hur den än formeras efter valet.) Jag har ett förslag. Tillåt svenska bär- och fruktvinsproducenter (inklusive druvodlare) att sälja sina unika produkter på gården. Med rätt regelverk kommer det att funka. Den viktigaste förutsättningen för fruktvinsproducenter ska då vara att innehållet i flaskan garanterat kommer från egen frukt som odlats under reglerade förhållanden. Med andra ord: För att få tillstånd för gårdsförsäljning ska de vara certifierade – vilket kan skapa en skyddad ursprungsbeteckning. Som det funkar inom EU. 

Oavsett vad många politiker tror hotar inte gårdsförsäljning av svenska fruktviner Systembolagets monopol.

Av detta skäl ska inte ölbryggerier inkluderas – hur mycket hantverk de än lägger ner. Få eller ingen kan nämligen garantera att ingredienserna (korn och humle) är lokalproducerat. Det exakta ursprunget för deras producerade litrar kommer därmed alltid vara svårkontrollerat. 

Slutsats: Med rätt upplägg för fruktvinsproduktion skulle svensk gårdsförsäljning kunna införas mycket snart. Utan att hota EU-rätten i någon form. Dessutom: Oavsett vad många politiker tror hotar inte gårdsförsäljning av svenska fruktviner Systembolagets monopol. Den frågan avgör politikerna helt själva. I Sveriges Riksdag.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons