Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Ny rapport: Svenskar reser mindre

Klimatångesten vilar över Sverige. I en ny rapport framgår det att utlandsresandet har gått ner – för första gången på tio år.

Text: SvD Perfect Guide - 9 april 2019
Annons

Sedan 2010 har resetidningen Vagabond publicerat Resebarometern, som mäter svenskarnas resevanor. För första gången visar rapporten att resandet minskar.
Under förra året åkte svenskarna på 11,2 miljoner utlandsresor, jämfört med 11,7 miljoner 2017.
Så, vad beror det då på? Enligt resetidningen svarade 64 procent att miljön och medias rapporteringar om flyget påverkan på klimatet vägde in. Rese- och turismanalytikern Hans Remvig menar dock att det finns fler förklaringar.
– Vi hade ju en kanonsommar här hemma. Sedan har den svenska kronan sjunkit i värde. Tillsammans gör de två sakerna väldigt mycket, säger han till SVT.
Men klimatet spelar också in.
– Klimatbiten hade inte riktigt slagit igenom när folk planerade sina resor. Nu är det ju ett jättehett ämne i media och jag tror att det kommer spela en större roll för resandet i år.

Även Resebarometern pekar på att den nedåtgående trenden fortsätter. 35 procent av de tillfrågade svarade att de kommer dra ner på sitt utlandsresande och 25 procent att de vill flyga mindre. Nära var femte person uppgav av att de ska resa mer med utrikeståg.
Spanien, Kroatien, Thailand och USA har länge varit populära resmål, men även resorna dit minskade under 2018. Det gällde även Finland och Norge. En majoritet av de 2 000 tillfrågade menade också på att de valde bort destinationer som Karibien och Sydamerika med anledningen av flygplansutsläppen.

Annons