Annons
X
Annons
X

Ny rapport: Svårt plågade kaniner blir svensk kattmat

Kaniner som vanvårdas under uppfödningen används som råvara i svensk hund- och kattmat. En djurskyddsrapport avslöjar grava missförhållanden och överanvändning av antibiotika på kaninfarmer i Syd- och Mellaneuropa.

(uppdaterad)
[object Object]
CIWF har med bilder och filmer dokumenterat hur kaniner vanvårdas. Foto: Compassion in World Farming

Kaninkött är en vanlig ingrediens i hund- och kattmat, och förekommer allt oftare även som livsmedel.

Nu slår djurskyddsorganisationen Compassion in world farming, CIWF, med stöd av World animal protection Sverige, larm om att kaninköttet i många vanliga djurfoder som säljs i svenska butiker importeras från länder med utbredd vanvård och kraftig överanvändning av antibiotika.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  CIWF har med bilder och filmer dokumenterat hur kaniner vanvårdas vid 16 anläggningar i fem stora producentländer: Italien, Grekland, Tjeckien, Polen och Cypern.

  Annons
  X

  – EU-standarden är extremt lågt satt och ligger långt efter andra djurslag. Exempelvis används fortfarande burar som sedan flera år är förbjudna för värphöns, säger Katarina Lingehag Ekholm vid svenska CIWF.

  Ur CIWF:s dokumentation av hur kaniner vanvårdas. Foto: Compassion in World Farming

  **Compassions kartläggning **avslöjar stora brister i märkning och spårbarhet av råvarorna.

  – Många av de leverantörer vi kontaktat hade ingen aning om varifrån köttet i deras egna produkter kom, säger hon.

  Om färdigt foder importeras registreras ursprunget inte heller hos Jordbruksverket så länge kaninråvaran kommer från EU.

  **Svensk uppfödning **är begränsad i omfattning, håller hög standard och ingår inte i undersökningen. Men 100 ton, motsvarande 60 procent av det kaninkött som konsumeras i Sverige, importeras från övriga EU, Asien och USA.

  Foto: Compassion in World Farming

  CIWF:s rapport avslöjar omfattande vanvård där 6-7 kaniner trängs fram till slakt i helt oinredda burar som mäter 0,4 kvadratmeter och där djuren skaver upp sår i tassarna mot det oskyddade gallergolvet.

  Filmer, tagna 2013, visar på stora brister i renhållningen. Den dåliga hygienen bidrar till infektioner och andra sjukdomar som behandlas med antibiotika.

  Användningen av antibiotika är hög. I Frankrike användes 2014 sex gånger mer antibiotika per kilo vid uppfödning av kaniner än vid uppfödning av grisar och kycklingar, enligt data som Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tagit fram åt SvD.

  • Siffrorna är inte helt jämförbara men kaniner ligger utan tvekan klart högst när det gäller antibiotikabehandling, säger Christina Greko vid SVA.

  Den dåliga hälsan leder till att mellan 15 och 30 procent av djuren på olika farmer inte överlever fram till slakt, enligt rapporten.

  Katarina Lingehag Ekholm. Foto: Tomas Oneborg

  – Jag tycker att foderföretagen ska bli skyldiga att uppge varifrån köttet kommer och att de ska ställa krav på uppfödning, transport och slakt av de djur som blir kött i fodret, säger Katarina Lingehag Ekholm vid den svenska grenen inom CIWF, en internationellt väletablerad djurskyddsorganisation.

  Även Malin Sundmark, som är ordförande i Sveriges kaninproducenters förening, är starkt kritisk till den industriella uppfödningen av kaniner i Sydeuropa.

  – Den här utländska industriproduktionen, där kaninerna föds upp så trångt att de inte ens kan ta ett skutt, är inget som vi ens vill vara i närheten av, säger hon.

  – Svensk produktion uppfyller svenska djurskyddsregler. Det är småskaligt och kaninerna har bolådor, strö, större utrymmen och fri tillgång till grovfoder. Köttet går framför allt till lite finare restauranger.

  Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund, är kritisk till den utländska kaninuppfödning som avslöjas i rapporten.

  – Det här är en helt förkastlig djurhållning som vi definitivt inte ska importera till Sverige. Vi har en portalparagraf i Sverige om att djuren ska hållas i en god djurmiljö och ges möjlighet att bete sig naturligt. De stressbeteenden som kaninerna visar enligt CIWF är en signal om att djurhållningen inte fungerar, säger han.

  Trots att villkoren för djuren är avsevärt bättre hos svenska producenter är det bara några få fabrikat – däribland Bozita – som uteslutande använder sig av svenskt kaninkött.

  CIWF har med bilder och filmer dokumenterat hur kaniner vanvårdas Foto: Compassion in World Farming

  **Mars Nordics är **distributör för bland annat djurmaten Sheba, Whiskas och Pedigree, och använder europeiskt kaninkött i sex av sina produkter. Efter att CIWF:s granskning uppmärksammades i Storbritannien valde Mars att byta ut kaninköttet mot lammkött i produkterna.

  Men åtgärden har ännu inte slagit igenom.

  – Vi skulle vilja byta ut produkterna fortare men det går inte på grund av återförsäljarnas regler för när produkter får lanseras, säger Ylva Freiesleben på Mars Nordics.

  Hon säger att företaget reagerade starkt när CIWF:s granskning uppmärksammades i Storbritannien.

  – För oss är djurskydd viktigt och vi tar avstånd från det som granskningen visade, säger Ylva Freiesleben.

  Annons
  Annons
  X

  CIWF har med bilder och filmer dokumenterat hur kaniner vanvårdas.

  Foto: Compassion in World Farming Bild 1 av 5

  Ur CIWF:s dokumentation av hur kaniner vanvårdas.

  Foto: Compassion in World Farming Bild 2 av 5
  Foto: Compassion in World Farming Bild 3 av 5

  Katarina Lingehag Ekholm.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 5

  CIWF har med bilder och filmer dokumenterat hur kaniner vanvårdas

  Foto: Compassion in World Farming Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X