Annons

Rapport: Ett ”megaprojekt” av politiska drömmar

Nobelpris och internationell ryktbarhet, det var några av idéerna som i grunden bar projektet Nya Karolinska, enligt en delrapport som nu släppts.

”Det härbärgerade redan tidigt stora drömmar om förändring”, skriver rapportförfattaren Göran Sundström, Stockholms universitet.

Uppdaterad
Publicerad
I NKS-projektet såg politiska aktörer en möjlighet att testa ett marknadsprojekt, enligt delrapporten.
I NKS-projektet såg politiska aktörer en möjlighet att testa ett marknadsprojekt, enligt delrapporten. Foto: Tomas Oneborg

I maj i fjol fick Stockholms universitet i uppdrag att granska det rekorddyra sjukhusprojektet Nya Karolinska i Solna. Beskedet kom efter en rad avslöjanden av SvD kring projektet.

Nu har den första delrapporten släppts, där universitetet går igenom alla turer kring NKS i ett samhällsvetenskapligt forskningsprojekt hos Statsvetenskapliga institutionen.

Enligt rapportförfattaren Göran Sundstöm, professor i statsvetenskap, utmärkte sig NKS redan när idén kring sjukhuset formulerades. Det framgår i de delrapportens slutsatser.

Annons

”NKS-projektet skulle stärka Stockholms forskningsmässiga ställning internationellt inom biomedicin”, skriver rapportförfattaren.

– En huvudiakttagelse är att det här är mycket större än att bara bygga ett nytt sjukhus. Man ser tidigt i processen att det kopplas en rad olika frågor till bygget. Man har en större förändringsagenda, det handlar inte bara om att bygga nytt för att det gamla är slitet, säger Göran Sundström.

Finanslandstingsrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M), hamnade i en hätsk diskussion med socialminister Annika Strandhäll (S), i SVT nyligen. Debatten gällde bland annat NKS, där Strandhäll vill se en statlig granskning.

Svenonius säger till SvD att hon finner Stockholms universitets delrapport ”oerhört intressant”.

– Svagheten var en bristande förankring hos professionen på Karolinska universitetssjukhuset. Det är problem vi fortfarande brottas med, varför det finns så stark kritik kring den nya verksamhetsmodellen, säger hon.

Projektet kom enligt delrapporten att handla om så kallad ”excellens-forskning”, skriver Sundström; som ”när framtidsdrömmar om internationell ryktbarhet och kanske Nobelpris.”

– Excellens-forskning låg på modet, Sverige hade kommit efter på internationella arenan, högspecialiserad sjukvård skulle ligga i framkant, säger Sundström.

I ett tidigt skede dök också idén om samverkan mellan näringslivet och hälso- och sjukvården upp i projektet, vilket syns i tidiga skrivelser om NKS.

Göran Sundström kallar NKS för ett marknadsprojekt, som är politiskt drivet och lyfts fram av borgerliga partier:

”I NKS-projektet ser dessa politiska aktörer en möjlighet att få prova den”, skriver han i delrapportens slutsatser.

Nya Karolinska blev också en möjlighet att slita sig loss från gamla revirtänkanden och intressekonflikter. Samtidigt var det handlingskraft som kom att bli den stora prioriteringen, istället för en bred förankring kring ramarna för hela sjukhusprojektet, enligt rapporten.

”Det gavs ett högst begränsat utrymme för diskussioner kring projektets övergripande inriktning innan de konceptuella ramarna låstes fast kring ett litet, högspecialiserat, forskningsinriktat sjukhus”, skriver Sundström i sina slutsatser.

NKS har dock tydligt följt i spåren av andra ”megaprojekt”, som byggen av flygplatser, banor för höghastighetståg eller arrangemang av OS.

– Det drar alltid över budget i såna här projekt, det är en väldigt vanlig iakttagelse. Det är oerhört många saker som ska på plats, de tenderar att alltid bli dyrare och inte hålla vad de lovar, säger Göran Sundström.

Precis som i andra stora projekt, det visar forskningen enligt Sundström, så finns en tendens att de låser fast.

– Man låser in idéer, det är vanligt att man skapar extraordinära lösningar, och att man arbetar ganska stängt. Det är för att få momentum, det är så många som vill saker, så öppnar man upp för tidigt så kan projektet hamna i stå. Men det gäller att hitta en balans, säger Sundström.

Vilka andra är det man borde ha lyssnat på tidigt?

– Framförallt läkarkåren och sjuksköterskor, de professionella, de som jobbar i sjukvården.

Annons
Annons

I NKS-projektet såg politiska aktörer en möjlighet att testa ett marknadsprojekt, enligt delrapporten.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons