Annons

Ny rapport: Kvinnors arbetsmiljö sämre än mäns

Arbetsmiljön för kvinnor är överlag sämre än vad den är för män, visar Arbetsmiljöverkets nya rapport. Arkivbild.
Arbetsmiljön för kvinnor är överlag sämre än vad den är för män, visar Arbetsmiljöverkets nya rapport. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetsmiljön för kvinnor är överlag sämre än vad den är för män, visar Arbetsmiljöverkets nya rapport. I dag, på internationella kvinnodagen, överlämnas den till regeringen.

Under strecket
TT
Publicerad

– Vi har funnit att kvinnor och män inte har likvärdiga förutsättningar i arbetsmiljön. Kvinnor har ofta en väldigt tuff arbetssituation med hög fysiskt belastning, och hög belastning när det gäller till exempel möjligheter att påverka sitt eget arbete, och hur mycket man har att göra, säger Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, till Sveriges Radios Ekot.

Avsevärt fler kvinnor än män är sjukskrivna för stress, enligt Försäkringskassans statistik. Nästan 30 000 kvinnor var sjukskrivna för stress förra året, en siffra som är fyra gånger större än motsvarande för män. Arbetssjukdomar som har orsakats av stress är vanligast inom den kvinnodominerade sektorn vården, visar Arbetsmiljöverkets siffror.

Annons
Annons
Annons