Ny rapport: Kommunerna hotas av pensionsbomb

Höga pensionsskulder tynger många kommuner. En ny rapport varnar för att pensionsbomben kan ställa kommuninvånare inför höjda skatter.

– Antingen behöver skatterna höjas eller kvaliteten på välfärdstjänster att sänkas, säger Greger Gustafson på Skandia.

Under strecket
Publicerad
Många kommuner kommer att få det tufft att klara de ökande pensionsutbetalningarna tillsammans med högre äldreomsorgskostnader.

Många kommuner kommer att få det tufft att klara de ökande pensionsutbetalningarna tillsammans med högre äldreomsorgskostnader.

Foto: Anders Wiklund/TT, Fredrik Sandberg/TT
Annons

Sveriges kommuners totala pensionsskulder uppgår nu till 243 miljarder kronor – vilket motsvarar kostnaden för cirka 500 000 lärartjänster under ett år. Den största delen av pensionsskulderna kommer från att kommuner har bundit sig att betala ut livsvariga tjänstepensioner till anställda och tidigare anställda när de går i pension. Ett löfte som för vissa kommuner kan bli svårt att uppfylla utan skattehöjningar, enligt en rapport från Skandia, där man gått igenom kommunernas pensionsskulder.

– Ingen kommunanställd ska vara rädd för att inte få ut sin pension, men för vissa kommuner kommer det att bli kämpigt att leva upp till sina åtaganden, säger Greger Gustafson, affärsansvarig för offentlig affär på Skandia, som är en av aktörerna som administrerar tjänstepensioner åt kommuner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons