Annons
X
Annons
X

Ny rapport: Amnesty kritiserar Sverige för utvisningar

Dina mänskliga rättigheter är hotade, liksom det internationella system som ska skydda dem, varnar Amnesty International.

Europa får i människorättsorganisationens årsrapport hård kritik för flyktinghanteringen och för nya, svepande antiterrorlagar.

Av TT
[object Object]
Amnesty kritiserar Sverige för att vara ett av flera länder som utvisar människor till krigets Somalia. Bilden visar ett bilvrak efter en bilbomb som dödade Somalias före detta försvarsminister i Mogadishu förra veckan. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

**"Dina rättigheter är **i farozonen: de hanteras med totalt förakt av många stater runtom i världen", anser Amnestys generalsekreterare Salil Shetty.

I välkända krigshärdar som Syrien, Jemen, Afghanistan och en rad afrikanska länder begås omfattande övergrepp ostraffat. Konflikterna har också orsakat den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget med över 60 miljoner människor på flykt. FN:s säkerhetsråd visar därtill sin oförmåga att stoppa våldet. FN:s olika människorättsorgan, Internationella brottmålsdomstolen och regionala mekanismer som Europarådet undermineras också av att stater struntar i dem, anser Amnesty i sin mörka summering av människorättsläget 2015.

"Systemets brister har aldrig varit så uppenbara som i dag", skriver organisationen.

Annons
X

Amnesty uppmanar FN:s säkerhetsråd att våga tänka djärvt och nytt.

Organisationen oroas också av att stater slår ner allt hårdare på oppositionella rörelser och människorättsförsvarare — journalister, jurister, aktivister. Här utmärker sig arabvärlden efter den misslyckade arabiska våren, liksom Turkiet och forna Sovjetländer som Ryssland och Azerbajdzjan.

Syrien intar en särställning i flyktingkrisen sedan halva befolkningen tvingats lämna sina hem. Även om vissa länder i regionen tar stort ansvar för flyktingarna gör andra det knappast alls. Och EU får kritik på en rad punkter för sin hantering. Unionens toppmöten har avlöst varandra utan att leda till ett samlat svar. Tvärtom har de alltmer kommit att handla om att hålla flyktingar borta, anser Amnesty. "Bara Tyskland visade på ett ledarskap som levde upp till utmaningen", står det i årsrapporten.

EU-länderna stod sammantaget inte upp som man brukat för de mänskliga rättigheterna, anser Amnesty.

Flera europeiska länder såsom Nederländerna och det svårt terrordrabbade Frankrike införde också svepande övervakning och lagar som bara kräver mycket låg misstankegrad för ett frihetsberövande.

Sverige kritiseras i sin tur för att vara ett av de länder som utvisar människor till krigets Somalia.

Annons

Amnesty kritiserar Sverige för att vara ett av flera länder som utvisar människor till krigets Somalia. Bilden visar ett bilvrak efter en bilbomb som dödade Somalias före detta försvarsminister i Mogadishu förra veckan.

Foto: Farah Abdi Warsameh/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X