Annons

Ny ränterefräng kan bli bopris-hit

Vi står inför en något svalare bostadsmarknad, om man ska tro SEB:s boprisindikator. Men den tar inte hänsyn till förra veckans boräntesänkningar. Bostadsmarknaden har blivit mer svårbedömd, men priserna spås hålla i sig.

Under strecket
Publicerad

Arbetsmarknad, ränteläge, börsutveckling och konjunktur är viktiga faktorer att ha koll på för att förutspå prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Det är också parametrar som slår igenom i boprisindikatorn, vilken är ett slags attitydundersökning till bostadsmarknaden som SEB står bakom.

I den senaste mätningen som presenterades i går, svarar 39 procent att de tror på stigande bostadspriser och 28 procent tror på fallande och 25 procent bedömer att priserna kommer att ligga still. Resterande svarar att de inte vet. I denna mätning är hushållens syn på bostadsmarknaden inte lika positiv som i mätningen som gjordes månaden dessförinnan. Då trodde 43 procent på prisuppgång. Enligt Gunilla Nyström, SEB:s privatekonom så kan den svaga börsutvecklingen under augusti ligga bakom, i kombination med frågetecken kring utvecklingen för svensk ekonomi.

Annons
Annons
Annons