Annons
X
Annons
X

Ny publikfavorit med nummer 92

Gabriel Landeskog gjorde succé i Colorado under säsongen. Han har spelat stabilt också i VM. Precis som alltid hans föregångare med nr 92 på ryggen.

Han var ju otroligt spelskicklig.
Gabriel Landeskog om ”Nyllet”.

Den som trodde att det lite udda hockeynumret 92 var pensionerat i Tre Kronor när Michael Nylander lade av, trodde fel.

Exit: Michael Nylander. Entré: Gabriel Landeskog.

Annons
X

– Jag har aldrig spelat med ”Nyllet”, bara tränat med honom på en av hockeycamperna före säsongen. Han var ju otroligt spelskicklig med snabba fötter och med ett fantastiskt passningsspel, berättar Gabriel Landeskog.

Landeskog har varit betydligt mer fysisk i sitt spel när han byggt sin hockeykarriär via Djurgårdens alla juniorlag och tre elitseriematcher för Dif, till Kitchener Rangers i Ontario Hockey League. Och den här säsongen till Colorado Avalanche och NHL.

En resa inte bara genom lagen, utan också genom numren.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När jag kom till Kitchener ville jag ha nummer 10 eftersom farsan (Tony, nio säsonger i Hammarby) spelade med det numret. Men det var upptaget och då tog jag ett nummer som betydde något, 92 efter mitt födelseår, berättar Gabriel som hade nummer 47 i Dif:s juniorsystem, och 36 för Dif i elitserien 2008–09.

  Och nu alltså 92 i VM. Samma som hockeyartisten Michael Nylander, som gjorde sitt i Tre Kronor 2010, och som gjorde totalt elva VM-turneringar.

  Landeskog gör sin första.

  – Att få spela ett VM, det är ju något jag sett fram emot sen jag var en liten grabb. Och att få göra det på hemmaplan, dessutom. Jag har väl 15–20 släktingar och vänner på läktaren varje match.

  Mot Tjeckien på lördagskvällen hade Landeskog chansen att avgöra matchen, men med en bråkdels sekund till godo hann en tjeckisk back emellan när Landeskog skulle slå in pucken i tomt mål.

  Så Landeskog går in i kvällens match mot Danmark både mål- och poänglös, men ändå med en stabil insats: i första matchen mot Norge tillsammans med ungdomarna Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg som han också började andra matchen med, innan 40-årige Daniel Alfredsson höjde medelåldern i ”ungdomskedjan”, och Landeskog flyttades över till Chicagoformationen med Marcus Krüger och Viktor Stålberg.

  Trots att Landeskog gör sin första NHL-säsong, fanns han tidigt med i förbundskapten Pär Mårts och general managern Johan Garpenlövs VM-planer. Inte så konstigt: Landeskog gjorde succé direkt när han efter draften (tvåa totalt) i somras tog steget rakt in i Colorados NHL-lag. Första säsongen slutade på 52 poäng (22 mål/30 ass).

  – När Mårts och ”Garpen” pratade med mig så sade de åt mig att fokusera på Stanley Cup-slutspelet, men om det inte blev av så ville de gärna ha mig i VM-truppen. Det var ett skönt förtroende, säger Gabriel Landeskog som bidrar med fart och fysiskt spel.

  Samt med ledaregenskaper ovanliga för en 19-åring: Mårts och landslagsledningen valde att göra Landeskog till assisterande lagkapten.

  En bra början på en mer än lovande karriär.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X