Annons

Svensk expert: Studier av psykedelia lovande

Filip Bromberg följer forskningen på psykedeliska droger som behandling på amerikanska universitet. Som på Johns Hopkins i Baltimore där samtalsterapi kombineras med en eller flera ”trippar”.
Filip Bromberg följer forskningen på psykedeliska droger som behandling på amerikanska universitet. Som på Johns Hopkins i Baltimore där samtalsterapi kombineras med en eller flera ”trippar”. Foto: Johns Hopkins och Magnus Hjalmarson Neideman

Från LSD till ”magic mushrooms” – det forskas återigen på psykedeliska droger. Nu som del i behandling av allt från depression till röksug. Samtidigt formas en ny populärkulturell trend kring substanserna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Psykedelia”-forskningen är lovande, menar Filip Bromberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kan ”psykedelia” ihop med terapi bryta patienters tankemönster? Svenska experter är försiktigt positiva.

Foto: Science Photo Library/TT

Timothy Learys uppmaning i San Francisco 1967: ”Turn on, tune in and drop out.”

Foto: Bob Klein/AP

Vår tids intresse för psykedeliska droger är inte lika dionysiskt som på 60-talet, säger Joar Guterstam, psykiater och beroendeforskare.

Foto: Karolinska institutet

Psykologen Filip Bromberg, ordförande för den svenska föreningen Nätverket för psykedelisk vetenskap, vill se mer forskning om drogerna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Nej.” Filip Bromberg, ordförande i föreningen Nätverket för psykedelisk vetenskap, säger det för andra gången. Med eftertryck.

Hans intresse för psykedeliska droger som verktyg i behandling av patienter med allt från depression till röksug har inget att göra med hippiekulturen. Inte heller med en vilja att legalisera narkotikaklassade substanser.

Annons
Annons
Annons