Annons
X
Annons
X

Ny prognos sänkte majspriset

Priset på majs föll när det amerikanska jordbruksdepartementet i går kom med en ny skördeprognos. Majsskörden blir visserligen den sämsta sedan 2006 och torkan gör att 52 procent av skörden klassas som dålig. Men prognosen var på samma nivå som i augusti.

På råvarubörsen i Chicago, där majspriset i början av sommaren rusade med 54 procent efter att USA drabbades av den värsta torkan sedan 1936, sjönk priset på majs i går från 7,86 dollar per bushel (25,4 kilo), till 7,64 dollar per bushel.

Då hade priset redan sjunkit under de senaste veckorna från den högsta nivån någonsin den 10 augusti, då det låg på 8,49 dollar. Om skördeprognosen från jordbruksdepartementet hade varit mer negativ kunde det ha fått priset att stegras igen.

Majs är världens tredje viktigaste gröda, efter ris och vete. Speciellt i Latinamerika och södra Afrika är majs en viktig föda. I västliga länder används majs framför allt som föda till husdjur och allt mer som råvara för att producera etanol.

Annons
X

I USA har debatten gått hög efter att flera politiker och frivilliga organisationer krävt att myndigheterna tillfälligt ska lätta på kravet att all bensin som säljs ska ha minst 9 procent etanol som tillsatsmedel. Även FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva har krävt ett sådan tillfälligt moratorium för den amerikanska etanolproduktionen.

I år kommer 42 procent av den amerikanska majsproduktionen användas till etanol. 2007–2008 var det också höga majspriser och hungerkravaller bröt ut i flera länder. I Mexico kallades dessa för tortilla-kravallerna, eftersom majs är huvudingrediensen i nationalrätten.

Septemberrapporten från jordbruksdepartementet låg emellertid på samma nivå som i augusti, då prognosen för hur stor majsskörden kommer att bli skars ned med 4 miljarder bushels till 10,8 miljarder bushels, eller ungefär 274 miljoner ton. Nu räknas det med en skörd på 10,7 miljarder bushels.

15 procent av skörden har nu tagits in, vilket är tre gånger mer än normalt. Det förklaras med att bönderna inte räknar med att skörden blir större av att låta den stå längre. Bara 22 procent av skörden klassas som god eller mycket god. 52 procent klassas som dålig eller mycket dålig.

Torkan gör att den amerikanska skörden blir 13 procent mindre än i fjol, trots att arealen som planterats med majs är 10 procent större. Avkastningen har inte varit sämre sedan 1995.

USA står för 39 procent av världshandeln av majs. Världens lager av majs har minskat med 48 procent.

Den a
ndra grödan som marknaden fokuserat på är sojabönor. Där är septemberrapporten något mer negativ och det räknas nu med att skörden blir 2 procent lägre än prognosen i augusti. Jämfört med i fjol kommer det att skördas 14 procent mindre sojabönor.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X